KÖZÉLET

Újabb ötven csuklós autóbusz érkezik Budapestre


Ahogy az előző hónapban, úgy most is 50 vadonatúj, csuklós autóbuszból álló flotta érkezését jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ. Az új járművek elsősorban Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.

Június elején az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy a Mercedes legmodernebb alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszai közül 50 Budapesten áll munkába 2025-ben. Most a BKK arról tájékoztat közleményében, hogy ezeken felül további 50 modern, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát autóbuszt álltanak forgalomba ütemezetten – 2025 második felétől, de még további 50 szóló autóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet.

A BKK kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark folyamatos korszerűsítésére, az új buszok a kor elvárásainak megfelelő felszereltségükkel szolgálják a Budapesten utazók kényelmét, áll a BKK közleményében, amelyben arról is szó esik, hogy : a BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, 2023 májusától pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért a főváros és a BKK célja továbbra is az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése.

Lejárt szerződések, új közbeszerzések

Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tendert a legkedvezőbb ajánlattal az ArrivaBus Kft. nyerte. Ezt követően a cég és a BKK tíz éves (és további két évvel meghosszabbítható) szerződést írt alá.

 

Mercedes
Kép: Citaro G/Mercedes

Ennek értelmében az ArrivaBus Kft.  Mercedes legmodernebb, alacsonypadlós Citaro G típusú autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, melynek köszönhetően javulni fog a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. A jövő nyártól ütemezetten forgalomba álló járművek megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek, mivel Euro 6e dízel besorolásúak; akadálymentes kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgásukban korlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit, továbbá olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek (tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagy méretű monitorok), amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

Az új járművek elsősorban Dél-Budán, Dél-Pesten, illetve a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.