VÁLASZTÁS 2024

Vége a főpolgármester-választásnak: Karácsony Gergely a végső győztes


Az érvénytelen szavazatok után az érvényes szavazatokat is újraszámolták: a jelenlegi főpolgármester végül majdnem háromszáz szavazattal futott be győztesként a választási maratonon.

Hosszútávfutásnak tűnhetett Budapest főpolgármesterének megválasztása – pontosabban a leadott szavazatok érvényességénék és újraszámlálásának eddig járatlan útja. A két állva maradt jelölt, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid jogi huzavonája több mint egy hónapig tartott, ez idő alatt megpróbálták szinte az összes lehetséges jogorvoslati lehetőséget, miközben a különböző szervek többször is megállapítottak végeredményt, azonban olyan nem fordult elő egyszer sem, hogy ha csak kicsivel is, de ne Karácsony Gergelyt hozták volna ki győztesnek, vagyis Budapest főpolgármesterének.

Felemésztő folyamat, kímélő összefoglaló

A 2024. június 9-én, vasárnap tartott összevont választásokon a főpolgármester-választást eredetileg 324 szavazatos különbséggel Karácsony Gergely nyerte, ám már a 100 százalékos feldolgozottság előtt, hétfő hajnalban Vitézy Dávid már bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt újraszámlálásra lesz szükség.

2024. június 13-án, csütörtökön Vitézy jogorvoslati kérelmet nyújtott be az NVB-nek, mely alapján a IV. és a VII. kerület vonatkozásában az eredmények megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérvényezte. A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, nem támogatja Vitézy kérelmét, de bejelentette, hogy 2024. június 14-én, pénteken újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat. Az akkori eredmény szerint 324 szavazatról 41 szavazatra csökkent Karácsony Gergely előnye.

Ezután a jelenlegi főpolgármester a Kúriához fordult, ugyanis az újraszámolást jogsértőnek tartotta. Karácsony szerint több kerületben nem voltak jelen a választási bizottság tagjai, amikor az érvénytelen voksok újraszámolását készítették elő, ráadásul a dobozok nem voltak szabályosan lezárva. Vagyis elvileg manipulálhatók voltak. De Vitézy sem tétlenkedett, csalást gyanítva nyújtotta be a Kúriához az indítványát, eszerint két kerületben nagyon vékony vonallal húzták át az időközben a szavazástól visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét. Karácsony az egész városban akart új választást, Vitézy csak két kerületben. A Kúria azonban elutasította mindkét kérelmet.

Ekkor Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig az összes érvényes szavazat újraszámolásáról döntött. A kerületekben 2024. július 9-én, kedden kezdték el a szavazatok ismételt összegzését, 2024. július 12-én, pénteken pedig Sasvári Róbert, az NVB elnöke bejelentette:

Karácsony Gergely 371 538 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást, Vitézy Dávidra pedig 371 245-an voksoltak, a két jelölt közötti végső különbség 293 szavazat lett.

Ezt az eredményt aztán már mindkét fél elfogadta, Vitézy Dávid gratulált ellenfelének, Karácsony Gergely pedig megköszönte a gratulációt.

Karácsony Gergely nekilát az érdemi munkának

A főpolgármester elsőként a Telexnek nyilatkozott a pénteki eredményhirdetést követően, a stúdióban azonban előbb Vitézy Dáviddal interjúzott a portál főszerkesztője, Fábián Tamás.

A végül második helyen befutó polgármester-jelölt azt mondta, hogy nem kérdőjelezi meg a választások tisztaságát az újraszámlálás után, de az biztos, hogy sok tanulságot le lehet vonni a választási rendszer működésével, szabályozásával kapcsolatban. Szerinte a mai nappal vége van a főpolgármester-választásnak, gratulált Karácsony Gergely győzelméhez, ezt pedig megtette már személyesen és Facebookon is.

És bár még van három napja fellebbezni, Vitézy azt ígérte, hogy ezzel a lehetőséggel már nem fog élni, véglegesnek tekinti ezt az eredményt. Szerinte mindenesetre jó és szoros meccs volt a választás, aminek szerinte kifejezetten jót tett, hogy ő is elindult.

 

Karácsony Gergely a beszélgetés elején jelezte, hogy a stúdióban előtte nyilatkozó Vitézy Dávidnak időközben megköszönte a gratulációját, és néhány szót váltottak riválisával a Telex stúdiójában is. Mint a főpolgármester elárulta, már felvette a kapcsolatot Magyar Péterrel, mert az eredmények alapján a Tisza Párt adja majd a legnagyobb fővárosi frakciót, de megegyeztek abban, hogy megvárják a folyamatok végét, ami a fellebbezési lehetőség miatt még három nap.

Kiemelte: a józan paraszti ész alapján kezdte a Tiszával, mert ők a legnagyobbak most tíz fővel, míg a DK-nak csak három képviselője van, de az összes frakcióval, a Fideszével is beszélgetni fog a Fővárosi Közgyűlésről, amit szerinte új logika mentén kell majd működtetni, egyrészt a megváltozott jogszabályi környezet, másrészt az új szereplők miatt.

A főpolgármester szerint a főváros ősszel biztosan nem megy csődbe, hiába beszél arról például Lázár János, de azt látja, hogy hosszú távon fenntarthatatlan Budapest működése, likviditási problémáik vannak. Azt mondta, ezerszer nagyobb a tűrőképességük, mint hiszik róluk, és eddig mindig ki tudtak találni valamit, hogy működőképes maradjon a város – még ha például a BKK faktorálására nem is büszkék.

Ugyanakkor hisz benne, hogy a kormánnyal ki kell egyezniük, mert Budapest a magyar gazdasági teljesítményt is alapjaiban meghatározza. „Ha egy hétre leáll a BKK, akkor módosítani kell a GDP-előrejelzéseket is, velünk ne szórakozzanak, egymillió embert viszünk el a munkahelyére naponta” – mondta. „Ha Budapest csődbe megy, akkor az azért lesz, mert nem tudnak a nemzet fővárosában gondolkodni.”

Egyúttal tagadta azt a sajtóértesülést, hogy a kormánnyal tárgyalna a budapesti olimpiáról, azt azonban kijelentette, hogy benne megvan az elvi nyitottság rá, Párizs polgármesterének meghívására idén ott lesz például az olimpia megnyitóján is.