VÁLASZTÁS

Megismételtetné a főpolgármester-választást Karácsony Gergely


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését a jelenlegi főpolgármester, aki a választáson nyert Vitézy Dáviddal szemben. Ellenfele fellebbezése nyomán holnap indul el az érvénytelen szavazatok újraszámolása. A kezdeményezés leadása után három nap alatt születhet döntés a szavazás megismétléséről.

Cikkünk frissül!

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely. Szerinte a választókat megtévesztették azzal, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalépett, és támogatóit arra kérte, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon. Ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata is megerősítette. Emellett a fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Ráadásul az NVB nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat.

Az NVB nem kötelezte a szavazóköröket, hogy a plombák felnyitásának idején minden delegált ott legyen, csak ajánlotta: Karácsony tud olyan kerületről, ahol egy delegált sem volt jelen a felbontás idején.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ez szerinte visszaélésre ad lehetőséget, hiszen a borítékban lévő érvénytelen szavazatokból két tollvonással lehet érvényes szavazatot gyártani. Mint mondta, azt sem lehet tudni, hogy a Szentkirályi Alexandra és egy érvényes jelölt mellé is X-et húzó választók tudatosan akartak-e érvénytelenül szavazni (követve a szavazólapon található utasítást, miszerint érvényesen szavazni egy jelöltre lehet).

„Jóhiszemű vagyok, de a jogállam nem a jóhiszeműségen múlik, hanem a kontrollon” – utalt a főpolgármester arra, hogy egy tiszta újraszámláláshoz jobban kellett volna kontrollálni az érvénytelen szavazólapok hozzáférhetőségét.

Karácsony szerint az elveszett bizalomból nem ad vissza az érvénytelen szavazatok újraszámlálása, ráadásul az NVB a sietősen meghozott döntés előtt azt sem ellenőrizte, van-e jogszabályi kötelezettsége elrendelni az újraszámlálást. „200 fideszes delegált egy egyenszöveget küldött, amiben azt írták, valami nem volt rendben, miután a választás éjszakáján mindent rendben találtak” – mondta.

A főpolgármester szerint az NVB egyetlen járható útja, hogy a lehető legrövidebb időn belül elrendeli a főpolgármester-választás megismétlését. Azt mondta, hogy mindenképpen megtámadja az újraszámolás eredményét. Az Énbudapestem kérdésére hozzátette: ha ez megtörténik, a Kúriának a fellebbezésről három napja van dönteni. Ha pénteken eredményt hirdetnek, akkor ez azt jelenti, hogy a Kúria hétfőig úgyis dönthet, hogy a választás megismételteti. Ha a Kúria nem ad helyt a főpolgármester követelésének, akkor másodfokon az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet, de arra számít, hogy a Kúria gyors döntése után akár már június végére kiírhat egy megismételt választást. Péntek este 6 órára a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé hívta a támogatóit, hogy egy tömegdemonstráció formájában is hangot adjanak a követelésének.

Vitézy Dávid erre úgy reagált: az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Úgy látja, nem a szavazóköri delegáltak felelősek a hibákért, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.