VÁLASZTÁS

Döntött az Alkotmánybíróság, újabb menet kezdődik a főpolgármester-választással kapcsolatban


Vitézy Dávid a főpolgármester-választással kapcsolatos kúriai döntés alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. A testület ma hozta nyilvánosságra álláspontját. Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme továbbra sem jogerős.

Immár az Alkotmánybíróság honlapján is olvasható, hogy testület megsemmisítette a Kúria Kvk.VI.39.141/2024/11. számú végzését, amely helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét megállapító 391/2024. számú NVB határozatot. Vagyis még mindig nem dőlt el a főpolgármesteri cím sorsa. Mint írják, az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmére vezetett".

 Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

– tették hozzá. Az Ab-határozatról beszámoló hvg.hu szerint az sem kizárt, hogy a Kúria új döntése alapján az összes, több mint 700 000 szavazatot újra kell számolni. Az Alkotmánybíróság logikája szerint – írja a portál – „ha az érvénytelen szavazatok egy része az újraszámolás során érvényesnek bizonyult, akkor az érvényesnek minősítettek között is lehetnek érvénytelenek. Az eddig zajlott események során a pillanatnyilag vesztesnek látszó főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid tisztességes eljáráshoz fűződő joga sérült”.

A hírre Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is.

„Karácsony Gergely főpolgármester egy hete »független magyar bíróságként« jellemezte a Kúriát, bízom benne, hogy a mai döntés nyomán következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd. Magam részéről biztosan így fogok,” – írta Vitézy Dávid, hozzátéve, hogy a mindössze 41 szavazatnyi különbség illetve az ahhoz képest magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében „a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne”.

A főpolgámester-jelölt posztját ezzel zárja: „Bárhogy is dönt a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság mai döntése nyomán, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő

végleges jogerős eredményt természetesen el fogom fogadni.

Karácsony Gergely szerint Vitézy Dávid az Alkotmánybíróságig „futott” azzal az abszurd érveléssel, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben levő érvényes szavazatokat jogsértően számolták.

A Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez. 

– írta a Karácsony, és legszögezte: a főpolgármester-választást megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne. A főpolgármester szerint a Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt.

Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét”

– írta Karácsony Gergely a következő kiegészítéssel: „Nem baj. Legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét”.

Kiemelt kép: A Kúria épülete Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem