KULTÚRA

Ez a tíz projekt fog megvalósulni idén a Budapest Tuning keretein belül


Négytagú zsűri választotta ki azt a tíz legjobb projektet, amelyek a következő hónapokban városszerte meg is valósulhatnak. A programok ingyenesek, bárki számára látogathatóak.

Pár hónapja már szóltunk, hogy idén is lesz Budapest tuning, már meg is vannak a nyertesek.

Az alábbi projektek fogják felpörgetni a következő hónapokat:

 • Az aluljárókban megvalósuló LOWPASS - Az Aluljárók Új Ritmusa elektronikus zenei live-act-ek és interaktív művészeti installációk révén teremt új találkozási pontokat a városban, miközben támogatják a hajléktalanokat segítő alapítványokat, a fiatal és tehetséges zenei és képzőművészeket. 
 • A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál egy olyan utca-imázs építő rendezvény és kezdeményezés, ami a helyi adottságokra és közösségekre építve mutatja be a kerület és Budapest lakosainak a józsefvárosi Népszínház utcát, annak értékeit zenei, művészeti és gasztronómiai programokon keresztül. 
  Tuning
  Kép: Tuning/Budapest Brand

   

 • A kerületben továbbá Pop-up Street Art Akciók Józsefvárosban címmel kortárs művészeti kiállítás nyílik, nem mindennapi környezetben: üres üzletek kirakatában és a házak falain.
 • A Tündértalálkozó fantázianéven megvalósuló fesztivál Józsefvárosban, a Kálvária téren hozza közelebb a színház és a mese világát a legkisebb budapestiekhez. 
  Tuning
  Kép: Tuning/Budapest Brand

   

 • Az irodalom és a színház szerelmesei egy különleges felolvasáson vehetnek részt. Ottlik Géza, Hajnali háztetők című kisregényét a város tetejéről hallgathatjuk meg, miközben gyönyörködünk a napfelkeltében.
 • Egy rendhagyó budapesti helyszín szabadtéri mozivá alakul egymás után három hétvégén is, hála a Cinema Niche csapatának. 
  Tuning
  Kép: Tuning/Budapest Brand

   

 • Az idei Budapest Tuning még a Sisi-rajongóknak és a természetjáróknak is igazi kalandokat ígér. A szervezők a Budai-hegyekben egy sétaútvonalon keresztül mutatják be hol tartózkodott Erzsébet királyné gyermekeivel a porosz-osztrák háború idején. A történelem, a kultúra és a természet kapcsolódik össze ebben a projektben, amely igazi kikapcsolódást jelent messze a város forgatagától.
 • A Bikás parkban a Nem adom fel alapítvány fogyatékossággal élő munkatársai egy pop-up szemléletformáló park elnevezésű háromnapos fesztiválon játékos, interaktív kreatív és sport foglalkozásokat tartanak a helyi családoknak és civileknek. A program célja, hogy a résztvevők megtapasztalhassák, milyen kihívásokkal kell szembenézniük fogyatékossággal élő társaiknak, hidat képezve ezzel a fogyatékossággal élő emberek és ép társaik között. 
  Tuning
  Kép: Tuning/Budapest Brand

   

 • A We Got the Vibes egy nemzetközi break táncverseny, laikusokat bevonó jammel és workshopokkal várja az érdeklődőket a Keleti pályaudvar nyitott aluljárójában. 
 • Az Urban Asanas: Flow in the City egyedülálló találkozása a jógának és a művészetnek, ahol minden érzékszervünkre hatnak a különböző művészeti ágakon keresztül. A program nem csupán hagyományos jógaórákat kínál, hanem a művészet sokszínűségét is bevonja, inspiráló és egyedülálló élményeket nyújtva a résztvevőknek. 23 kerületben, Jordán Adél színművész vezetésével.
  Tuning
  Kép: Budapest Brand/Tuning

   

A következő hónapokban megvalósuló ingyenes programok pontos helyszínéről és időpontjáról hamarosan a Budapest Tuning weboldalán, illetve az Instagram-oldalán adnak tájékoztatást a szervezők. 

A nyertes pályázatok kiválasztásakor a legfontosabb szempont idén is az volt, hogy a megvalósuló projektek új, rendhagyó városhasználati helyzetet teremtsenek, akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával. Idén a benyújtott pályázatokról Kovács András Péter, márka- és marketingkommunikációs igazgató, Fürdős Zsanett, a We Love Budapest újságírója, Gergely Viktória, a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezetője és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke döntöttek.