VÁLASZTÁS 2024

Újabb részvételi csúcs Budapesten


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Jóval meghaladja a 2019-es adatokat a mostani részvétel.

Reggel kilencig a választók 9,98 százaléka adta le a voksát az országban. Ez 785 ezer 546 embert jelent. Budapesten a szavazásra jogosultak 8,59 százaléka voksolt, vagyis 115 ezer 431 voksoló. 2019-es uniós választáson a fővárosban ehhez képest 7,2 százalék szavazott, míg az önkormányzati választásokon 5,7 százalék. 

Választás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Reggel kilenc előtt rendkívüli esemény történt a 3. kerület 27. szavazókörében. Egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, elesett, arca, szája is megsérült. Mentőt hívtak hozzá, a Honvéd kórházba szállították.

Tudósítónk szerint nagy volt a tömeg a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában reggel nyolckor. Ottjártunkkor egy idős hölgy segítséget kért a szavazóbiztosoktól, mert rosszul látott. Bizottságból segítettek neki, többen önkent ajánlkoztak tanúnak is. Az idős asszony elmondása szerint azért szavaz Karácsonyra, mert szereti a Karácsonyt, Kiss Lászlóra, mert ismerős a vezetékneve, a Mi Hazánkra, mert “hat ez mégis csak a mi hazánk”. Egy bizottsági tag megmutatta a hölgynek, hogy hol kell a Fideszre ikszelni, a tanúk azonnal szóltak, hogy ez így nem szabályos, de addigra a nyugdíjas már leadta a voksát. 

Fél tízkor az Alkotás úti, Budai Rajziskolában minimális várakozási időt tapasztaltunk, a teremben hat szavazófülkét helyeztek el, kettőn nem volt függöny. Boríték opcionális, úgy kérdezték, hogy kérünk-e, mint gyorsétteremben krumplihoz a majonézt.