VÁLASZTÁS 2024

Kockázatos a Fidesz számára Szentkirályi visszalépése?


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Török Gábor szerint érdekes kísérlet Szentkirályi Alexandra visszalépése, melynek hatását nem lehet előre megjósolni. Hann Endre szerint nagy kockázata van a döntésnek. Horn Gábor pedig úgy látja, hogy megkönnyíti a szavazást a fideszes visszavonulás.

Összegyűjtöttük az elemzők első,  közösségi oldalakra feltöltött reakcióit.

Török Gábor politikai elemző:

Érdekes kísérlet lesz. Mi fog - inkább - történni?

  1. A fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak.
  2. A fideszes budapesti szavazók egy része így otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma.
  3. Azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

Ha csak az 1., akkor kétesélyes lett a választás. Ha a 2. és/vagy a 3., akkor nem volt jó ötlet a visszalépés. Meglátjuk.

Szentkirályi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Hann Endre, a Medián ügyvezetője: 

Szentkirályi visszaléptetése merész húzás, nagy kockázattal. Mert Rogánék azt biztosan jól fel tudták mérni, hogy a fidesz törzs-szavazói - ha erre kapnak utasítást - fegyelmezetten átszavaznak Vitézyre, de azt, hogy mi lesz a reakciója a Vitézy szakszerűsége, vonzó programpontjai által megnyert, de a Fideszt a hátuk közepére sem kívánó szavazóknak, azt a legrafináltabb spindoktorok sem tudják garantálni

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke:

Hát itt egy újabb tévedésem…, nem gondoltam, hogy Orbán ezt is meglépi- mellesleg  íme egy újabb női politikus beáldozása..-. Most akkor egyértelmű a verseny: a Fidesz eddig titkolt jelöltje küzd meg az ellenzék közös jelöltjével, a főpolgármesterrel. Valószínűleg nagyobb vereség lett volna Szentkirályi siralmas szereplése, mint amit a visszavonásával veszít a Fidesz a listáján. Bizonyos értelemben megkönnyíti a szavazást a fideszes visszavonulás, hiszen innentől az a kérdés, hogy tényleg többségben vannak-e az ellenzéki szavazók a fővárosban, vagy már itt is az orbáni világ diktál. Nem szakmai, hanem politikai kérdés a választás. Ezen kell mindenkinek elmélkednie….