KÖZÉLET

Pikó András: Amit Józsefvárossal csinál a kormány, előbb-utóbb megteszi máshol is


A nyolcadik kerületi polgármester szerint a kormány terepasztalként tekint a kerületére. Ahogy a Fővárosi Közgyűlés előtt elmondta, Orbánék éppen most tapossák sárba az önkormányzatok megmaradt autonómiáját is, és biztos benne, hogy előbb-utóbb a többi önkormányzat is sorra kerül. A közgyűlés elfogadta a józsefvárosi lakások államosítását elítélő határozatot.

A józsefvárosi polgármester a Fővárosi Közgyűlés előtt elmondta, 

210 család, körülbelül 500 ember otthonát és életének a biztonságát veszélyezteti egy titokban meghozott, és eléggé sunnyogva a parlament elé terjesztett kormányzati törvényjavaslat, ami azt tartalmazza, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a Józsefvárosi Önkormányzat több mint tíz ingatlanát az állam ki akarja sajátítani.

„Olyan családokról van szó – folytatta Pikó –, akik közül nagyon sokan ide születtek, erre a környékre, akiknek itt élnek a rokonaik is, akiknek a gyerekeik itt járnak iskolába, a munkájuk ide köti őket. Noha nagyon régi, rosszállapotú házakban élnek, ők csodálatos kis otthonokat varázsoltak beléjük.” Erről Pikó személyesen is meggyőződhetett, amikor ottjártakor behívták őt a lakásaikba. Ez most a mind elveszne.

Mint ismert, egy parlament elé került salátatörvényből derült ki, hogy a kormány tíz épületet államosítana a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző intézményének részére Józsefvárosban. A lakóépületekben 364 önkormányzati tulajdonú bérlakás található, melyek közül 154 lakás a műszaki állapota miatt jelenleg üres, azonban – mint Pikó is említette – 210 érintett lakásban közel 500 ember lakik. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A kormány, magyarázta Pikó, nem szólt előre senkinek, sem az önkormányzatnak, sem a lakóknak. Sőt, 2020-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem írásba adta a Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy nem kíván további fejlesztéseket létrehozni az önkormányzat területén, és ezt évről évre meg is erősítették.

Pikó elmesélte, hogy a Fidesz vezérkar olyannyira fű alatt próbálta intézni az állímosítást, hogy még a többi fideszest sem tájékoztatta, Sára Botond főispán és kerületi főpolgármester-jelölt is csak, kotyogta el véletlenül, a sajtóból értesült a törvénytervezetről.

 

A kormánynak Pikó szerint a törvénnyel nem az a célja, hogy valamit létrehozzon, hanem az, hogy valamit megakadályozzon, valamit ellehetetlenítsen: az önkormányzat saját, DIÓ2030 fejlesztési tervét.

A terv keretében az önkormányzat ugyanis felújított, barátságos otthonokat, játszóteret, parkosított sétányt szeretne létrehozni, összességében: rendezné a környéket. A fejlesztés megvalósításával, írja az előterjesztés, olyan modern, összkomfortos, energiahatékony önkormányzati bérlakások is létrejönnének, amelyek hozzájárulhatnak a budapesti lakhatási válság enyhítéséhez.

Azt, hogy a kormányzati szándék nem a közérdeket szolgálja, mindennél világosabban mutatja, olvasható a javaslatban, hogy

a személyre szabott jogalkotás újabb példájaként nem vállalja a kormányzat, hogy egy formalizált kisajátítási eljárásban a független bíróság előtt bizonyítani tudja azt, hogy az állami tulajdonba vétel nagyobb közérdeket szolgál, mint az, hogy az érintett ingatlanok  helyi önkormányzati tulajdonban maradjanak.

Pikóék úgy érzik, a kormánynak Józsefváros nem más, mint egy terepasztal, ahol bármit megtehetnek, ebbe az elképzelésbe illeszkedik a Pázmány-projekt is.

Pikó mindezzel arra is fel akarta hívni a polgármestertársai figyelmét, hogy amit ma a kormány Józsefvárossal tesz, azt megteszi idővel velük is. A törvény ugyanis sárba tipor mindent, ami még megmaradt az önkormányzatok autonómiájából. „Ez a tétje annak, ami Józsefvárosban történik, és ez a tétje az előterjesztésnek is.”

A javaslat elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés kinyilvánítja, hogy az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja, hogy helyi önkormányzat tulajdonát a "tulajdonjog átszállásával egyidejű kártalanítás nélkül" vonná el az Országgyűlés, továbbá, hogy

a helyi önkormányzat közfeladat ellátását szolgáló tulajdonának elvonása esetén a kártalanítás teljességét csak akkor látja biztosítottnak, ha a kártalanítás elegendő a közfeladat folyamatos és legalább azonos szintű ellátását biztosító vagyontárgy létrehozásához.

width=1752
Kép: Google Maps

 

A törvényjavaslat tehát szerintük nem felel meg a kisajátítással szemben az Alaptörvényben is támasztott egyik legfontosabb garanciának, a kártalanítás azonnaliságának. Ugyan a törvényjavaslat meghatároz egy bonyolult és nehezen alkalmazható eljárásrendet, azonban a kártalanítást csak utólagosan, az állami tulajdonba vételt követően rendeli kifizetni, ami tételesen és egyértelműen sérti az Alaptörvényt.

A törvényjavaslat továbbá nem tenné lehetővé, hogy a jelenleg érintett ingatlanokban lakást bérlő majd 500 ember lakhatása biztosított legyen. Egyfelől a javaslat szerinti, tarthatatlanul rövid határidőkön belül ilyen mennyiségű, megfelelő minőségű józsefvárosi bérlakás értelemszerűen nem áll a kerületi önkormányzat rendelkezésére.

Másfelől a javaslat azt mondja,

a tervezett kisajátítással érintett ingatlanok jelenleg nem megfelelő műszaki állapotúak, az értük kapott kártalanítás összege is ehhez igazodna – tehát nyilvánvalóan nem volna elégséges a kisajátítás által elveszett önkormányzati bérlakásállomány pótlására, illetve méltó alternatív lakhatás biztosítására a jelenleg, az érintett ingatlanokban lakó budapestiek számára.

A közgyűlés ezen felül úgy látja, a formális jogsérelmeken túl a törvényjavaslat közpolitikai szempontból is mélyen elhibázott: Budapesten lakhatási válság van, az egekbe emelkedtek a lakásbérleti díjak – ennek orvoslására indította el a Fővárosi Önkormányzat a lakásügynökséget, melyről ide kattintva olvashat.

A közgyűlés elítél minden olyan kormányzati intézkedést, amely az önkormányzati bérlakások számának csökkentését, ezáltal a lakhatási válság súlyosbodását eredményezi.

Kiss Ambrus polgármester-helyettes a közgyűlés előtti háttérbeszélgetésen felidézte, hogy volt már olyan, hogy a kormány elvett tőlük közterületet, a Vörösmarty teret például egy éjszaka elvették,

de, hogy valaki ilyen mértékben bátorra igya magát a kormányban, hogy 500 ember lakhatását veszélyeztesse, az példátlan”. Az arányok ismertetése kapcsán hozzátette, hogy a 200 lakás a fővárosi lakásállománynak több mint húsz százaléka. „Ez nem kevés. Ezt nem lehet megoldani egy tollvonással” – tette hozzá.

-
Kép: Bartha Dorka/Főváros

 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azzal védekezett, hogy az állam fizetni fog az ingatlanokért. Kiss is azt firtatta, vajon milyen kárpótlást tervez az állam fizetni? „Egy zacskó ropit, vagy egy ingyenjegyet a Bálnába?”

A fővárosi javaslatban az szerepel, amellett, hogy – mint Kiss fogalmazott – „vonják vissza a módosítót a fenébe”, és ha még egyszer előfordulna ilyesmi, csak és kizárólag olyan jogalapon lehessen meglépni, ha teljes kártalanítást kínálnak. Tehát csak akkor, ha biztosítják, hogy az adott önkormányzat képes legyen legalább azonos szintű ellátást teremteni az ott élőknek.

Pikó az érintett családok nevében először is megköszönte, hogy „a Fővárosi Közgyűlés foglalkozik ezzel a felháborító üggyel”.

A közgyűlés - a fideszes képviselőket leszámítva - támogatta az előterjesztést.

Kiemelt kép: Tüntetés a józsefvárosi kisajátítások ellen - 2024. 04.17.  Fotó: Bartha Dorka/Főváros