KÖZÉLET

Soha ennyi pénzt nem költött a Fővárosi Önkormányzat természetvédelemre, mint most


A föld napján a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Bejelentették: mintegy 1,4 milliárd forintnyi EU-s forrást fordítanak természetvédelemre.

Budapest egyik legjobban óvott természetvédelmi területén beszélt Karácsony Gergely hétfő délelőtt arról, hogy az elmúlt években a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan dolgozza le az előző városvezetés lemaradását és adósságát a sokáig elhanyagolt budapesti természetvédelmi területek megóvásával és fejlesztésével. Mint a főpolgármester fogalmazott: 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki a város legkülönbözőbb pontjain, Újpesttől a II. kerületen és a XXII. kerületen át Óbudáig.

„A nagyvárosi lét feltétele, hogy megvédjük és bővítjük azokat a területeket, amelyek különösen fontos természetvédelmi értékekkel bírnak”

– hangsúlyozta Karácsony. Emlékeztetett: nem csak jogszabályalkotással tettek a természet védelméért, hanem megerősítették a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERTEN belül egy új természetvédelmi osztály gondoskodik a természeti értékekről, azok védelméről, fenntartásáról és fejlesztéséről.

width=2376
Kép: Ruzsa Rania/Fővárosi Önkormányzat

 

Majd a főpolgármester bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésen megszavazza azt a szerződést, amelynek révén közvetlen uniós pályázaton tudnak 1,4 milliárd forintos forrást természetvédelmi területek megőrzésére fordítani.

„Soha ennyi pénzt nem költött a Fővárosi Önkormányzat természetvédelemre”

– emelte ki a főpolgármester, majd azzal zárta, hogy Budapest első európai nagyvárosként nyert uniós forrást a LIFE-program alapjából.

„A Tétényi-fennsík katonai terület volt korábban, ezért fel kell számolni az ott maradt, de nem odavaló objektumokat, fel kell számolni az illegális hulladéklerakást, a további hulladék lerakásokat meg kell akadályozni, az ökoszisztémát helyre kell állítani, hiszen a területen élő több mint 400 növény- és 80 állatfajt meg kell védeni” – ismertette Tüttő Kata, hogy a hétéves LIFE-program milyen munkák elvégzését teszik lehetővé a következő években a természetvédelmi területen.

(Kiemelt kép: Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Tétényi-fennsíkon 2024. április 22-én – fotó: Ruzsa Ránia/Fővárosi Önkormányzat)