STÍLUS

Parkolóból pop-up park: májusban megnyílik a Városháza tér régóta elzárt területe is


Visszaadják a budapestieknek a Városháza park önkormányzati autóknak elkerített részét. Az udvaron mára megszűnt a parkoló, a 4000 m²-es passzázs és a belső udvar hamarosan 7000 m²-es parkká bővül.

Újabb fontos fázisához érkezett a Városháza park kialakítása – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írták, a Kiskörútra néző homlokzat felújítási munkálatai a végéhez közelednek, ezért lehetővé vált, hogy a parkolóból biztonságos park legyen. Kiemelték:

egyelőre pop-up jelleggel, azaz átmeneti elemekkel nyílik meg a terület a nagyközönség számára, közben párhuzamosan zajlik a végleges verzió tervezése, a pályázaton győztes tervnek megfelelően, amely a Városháza homlokzatának felújítása után, a következő években valósul meg.

A pop-up parkkal tovább bővül az a szabadon bejárható terület is, amelynek első elemeként tavaly novemberben, Budapest 150. születésnapján megnyílt a Kiskörutat a belvárossal összekötő passzázs a felújított Merlin Színház körüli területtel együtt.

width=3849
A Főpolgármesteri Hivatal kiürített parkolója munkálatokra kész Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal

 

A közlemény kitér rá: a jelenlegi városvezetés egyik fontos vállalása volt, hogy a Városháza tömb fejlesztésének részeként a korábbi lepusztult, a városlakók elől elzárt udvar helyén létrehozza a Városháza Parkot. A cél az, hogy Budapest új, nyitott, zöld főterét hozzák létre: visszaadják a budapestieknek a Városháza előtti elkerített területet, ahol parkosított agórát alakítanak ki. „Közelebb hozzuk az emberekhez a Városháza napi működését, és sokszínű rendezvényeknek adunk helyet, hogy a Városháza park a kultúráé és a találkozásoké lehessen” – írták.

A 2022. áprilisában lezárult tervpályázaton megvételt nyert a KIMA Studio és BKM Nonprofit Zrt. közös pályamunkája, valamint Csépke Tamás és Skrabák Zoltán terve. Megosztott harmadik helyezett lett a LIMA Design, valamint Baki ÁronGodolla MátéKőműves MártonTakács Ákos (MÓKEMBÉ), Pápai Veronika és Csomay Zsófia terve. Második helyezett a CAN Architects és az Újirány csoport közös munkája, a győztes pedig Lépték-terv pályaműve lett.

(Kiemelt kép: A Városháza parkra kiírt nyílt tervpályázaton első díjat nyert pályamű látványterve – Főpolgármesteri Hivatal/Lépték-Terv Tájépítész Iroda)