STÍLUS

Így kell kiegyensúlyozni egy 120 éves platánt


A Döbrentei tér ikonikus öreg platánjának (Platanus acerifolia) nem sok esélye volt teljes lombot növeszteni, túlélésében szakemberek is segítik.

A Főkert munkatársai rendszeresen látogatják, figyelemmel kísérik ennek az óriási platánnak az állapotát. Igazi matuzsálemről van szó, körülbelül 115-120 évvel ezelőtt ültették el, az akkor még teljesen parkos Döbrentei térre. Az épület közelsége miatt azonban csak féloldalasan tud terjeszkedni, aminek következtében súlypontja egyre inkább az úttest felé tolódott, a gyökérzete az ellenkező oldalon pedig több helyen is megemelte a burkolatot.

A balesetveszélyessé váló súlymegoszlás miatt időnként vissza kell vágni: ilyenkor az úttest felé kilógó ágakat megmetszik, de a nagyobbakat igyekeznek megkímélni, hogy segítsék a fa gyors regenerálódását. Most a korona felső részét – amely már a 30 méteres magasságot is meghaladta – levitték a közeli épület teteje alá, hogy a széltől valamennyire védett legyen, és az kevésbé tudjon belekapni a koronába. Egyúttal elvégezték a szokásos ápoló metszéseket is, azaz a száraz, sérült, illetve az épületre veszélyes ágakat is eltávolították.

FŐKERT
Kép: Főkert

 

A fa feltételezett 20. század eleji ültetése óta át kellett vészelnie a világháborúkat és építkezések tucatjait is. A fa „látta”, amikor a 40-es években lebontották a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte szecessziós bérházat, és végigszenvedte az új Erzsébet híd, a vasbeton felüljárók és az autópálya-szerű, többsávos autóutak és villamospályák kialakítását is. Túlélésében segíthette a híd másik oldalán található, szintén ősöreg platánnal való sorsközössége is.

FŐKERT
Kép: Főkert

 

Korábban is írtunk már budapesti famatuzsálemekről, azt a cikket itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Főkert)