STÍLUS

26 buszos túrán, 1200 résztvevőnek meséltek Budapest díszkivilágításának titkairól


Nagy sikerrel zárult Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 150. évfordulójához kapcsolódva a Fővárosi Önkormányzat féléven át tartó, Budapest díszkivilágítását bemutató, buszos városnéző programja.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, a főváros születésnapjára egész éven át zajló eseménysorozattal készült a Fővárosi Önkormányzat. Az eseménysorozat célja az volt, hogy Budapest mindennapjaiban megjelenjen a 2023-as évforduló eszmeisége, intézményeinek és cégeinek munkája és fejlesztéseik.

Az eseménysorozathoz a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. azzal a céllal csatlakozott, írják a közleményükben, hogy egy ingyenes buszos városnézés keretében, bemutassuk a 150 éves főváros fényeit a város lakóinak és látogatóinak. A céljaik között szerepelt továbbá, hogy megismertessék a köz- dísz- és karácsonyi világítással kapcsolatos feladataikat, munkájuk iránti szeretetüket, mindennapjaikat, eredményeiket és terveiket.

2023. október 12. és 2024. március 28. között minden csütörtökön megmutatták az érdeklődőknek, mitől ilyen szép Budapest este, megosztották legnagyobb kalandjaikat, legszebb munkáikat és nem titkolták el esetleges nehézségeinket sem.

Az esemény csúcspontjaként – külön főpolgármesteri engedéllyel – egy különleges meglepetéssel is készültek, minden csütörtök este, a felújított és új fényeiben méltóság teljesen ragyogó Lánchíd díszvilágítását, kizárólag a velük tartók kedvéért, néhány percre a nemzet lobogó színeire változtatták.

A programsorozat során 26 buszos túrán, alkalmanként mintegy 25 km-t autózva osztották meg azt az örömet, amit egy-egy csodás épület díszkivilágítása, egy-egy új terület LED-esítése, vagy egy-egy új világítás technikai újdonság jelent. Összesen közel 50 órán keresztül, több mint 1200 velük utazónak meséltek arról, hogy milyen munka van amögött, hogy Budapest ilyen megkapó látványt nyújt sötétedés után.

Az egyik túrához az Énbudapestem is csatlakozott, az erről készült videót itt tudja megnézni.

@enbudapestem Megismerheted Budapest fényeinek történetét egy díjmentes buszos városnézés keretében. Meglepetés is vár a Lánchíddal kapcsolatban: csak számolnod kell hangosan és meglátod, mi történik! #budapest #énbudapestem #fy #fyp #magyartiktok🇭🇺 #tiktok #tiktokgood #musically #love #follow #followforfollowback #like #music #tiktokmemes #cute #likeforlikes #tiktokhot #duet ♬ Run - OneRepublic

 

A visszajelzések szerint a program rendkívül sikeres volt, mind a helyszínen, mind írásban számos kedves visszajelzést kaptak a lakosságtól, kifejezve örömüket és elégedettségüket a programmal kapcsolatban.

Ahogy egyébként ebben a cikkben írtuk, jövőre megveszi a főváros az E.ON tulajdonrészét a Budapest dísz- és közvilágításáért felelős cégben. Száz százalékban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerül Budapest dísz- és közvilágítása.

Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebook oldalán.

A feladatot ellátó Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) a Fővárosi Önkormányzat és az E.ON Hungária Zrt. 50-50 százalékos tulajdonú Kft.-je. A főpolgármester szerint a külföldi befektetővel kötött szerződés lejártával most lehetőség nyílik arra, hogy visszavásárolják a cég magántulajdonban lévő felét.

A BDK jövőre a Budapesti Közművek (BKM) fennhatósága alá kerül. Ide tartozik már a Főkert, a Főtáv, a Temetkezési Intézet, az FKF és a kéménysepréssel foglalkozó FŐKÉTÜSZ. Karácsony emlékeztetett arra, hogy a 2021-ben létrehozott Budapesti Közművek már eddig is évente több milliárd forint megtakarítást, rugalmasabb, stabilabb működést hozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Ancsin Gábor/Kepszerk.hu)