KÖZÉLET

Jövőre teljesen a fővárosé lesz Budapest dísz- és közvilágítása


Megveszi a főváros az E.ON tulajdonrészét a Budapest dísz- és közvilágításáért felelős cégben. A BDK egyebek mellett nemcsak a hidak, a Parlament, a város zöldterületeinek világításáért, hanem a főváros karácsonyi fényeiért is felel.

Száz százalékban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerül Budapest dísz- és közvilágítása. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebook oldalán. A feladatot ellátó Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) a Fővárosi Önkormányzat és az E.ON Hungária Zrt. 50-50 százalékos tulajdonú KFT-je. A cég üzemelteti a saját, a főváros, illetve a kerületek tulajdonában lévő köz- és díszvilágítási berendezéseket.

A BDK egyebek mellett nemcsak a hidak, a város zöldterületeinek, a parlamentnek díszkivilágításáért, hanem a főváros karácsonyi fényeiért is felel. A társaság honlapja szerint a cég létrehozásakor kiemelt cél volt, hogy a dísz- és közvilágítás egy kézbe kerülésével magasabb színvonalú, korszerűbb és olcsóbb legyen a főváros közvilágítása.

A főpolgármester szerint a külföldi befektetővel kötött szerződés lejártával most lehetőség nyílik arra, hogy visszavásárolják a cég magántulajdonban lévő felét. A BDK jövőre a Budapesti Közművek (BKM) fennhatósága alá kerül. Ide tartozik már a Főkert, a Főtáv, a Temetkezési Intézet, az FKF és a kéménysepréssel foglalkozó FŐKÉTÜSZ.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy a 2021-ben létrehozott Budapesti Közművek már eddig is évente több milliárd forint megtakarítást, rugalmasabb, stabilabb működést hozott.

– Ez a megtakarítás teszi most lehetővé a BDK visszavásárlását is – tette hozzá.

Tavaly októberben a BDK ingyenes buszjáratot indított, hogy a 150 éves főváros: a megújult Széchenyi Lánchíd, a Parlament, a dunai hidak fényeit, az Andrássy út és a Hősök tere díszvilágításait bemutassa. Nézd meg az utazásról készült videónkat.

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem