KULTÚRA

Szobrot kap Dajka Margit a megújuló és sétálóutcává váló Bajcsy-Zsilinszky közben


Újabb fák jelennek meg a parkoló autók helyén, a közelükben felállított emlékművel pedig Dajka Margit szerepeit idézi meg Terézváros.

A Bajcsy-Zsilinszky köz teljes rendezése során megújul az útpálya, az úttest a jelenlegi aszfalt helyett térkő burkolatot kap, valamint ehhez kapcsolódóan a parkolósávok átépülnek, megújul a járdaburkolat, újra lehet rajta párban vagy babakocsival sétálni. A csomópontokban és a gyalogos járdák végeiben veszélyt jelző taktilis burkolatot alakítanak ki.

A beruházás célja elsősorban a forgalom csillapítása és egy gyalogos övezet létrehozása. Továbbá kiemelt cél a zöldfelületek érdemi növelése, így a burkolt felületek aránya csökkenni fog a jelenlegi állapotokhoz képest. A növényszigetekben az árnyéktűrő növények és az örökzöldek mellett hét új talajkapcsolatos fát ültetnek ki. Emellett terveznek cserjéket és évelőágyásokat telepíteni, valamint három növénykandelábert is elhelyeznek ott. A sétálóutcában nagyobb növényágyásokat alakítanak ki virágládákkal, növényplanténerekkel kiegészülve. Kihelyeznek új utcabútorokat is. 

2023.06.04.
Látványterv  Kép: terezvaros.hu

 

A Bajcsy-Zsilinszky közben helyezik el Dajka Margit emlékművét is

Dajka Margit nemcsak a 20. század legnagyobb magyar színházainak, legemlékezetesebb filmjeinek szereplője volt, hanem életének jelentős részét a terézvárosi Lovag utcában töltötte. A VI. kerület első, női személyisége tiszteletére állított emlékmű a következő szempontok szerint készül el és helyezik el a Bajcsy-Zsilinszky közben: 

▪ a Terézvároshoz kötődő Dajka Margit életének, szerepeinek és a közéletben való aktív részvételét kell, hogy megjelenítse;

▪ magas művészeti értékkel bíró, hosszú távon érvényes alkotás legyen;

▪ kreatív tér- és anyaghasználat;

▪ a társadalmi párbeszéd és a vizuális nevelés prioritása, több generáció számára értelmezhető műalkotás legyen;

▪ fenntarthatóság: az alkotás ne igényeljen állandó műszaki vagy informatikai háttértámogatást, fenntartása, gondozása vegye figyelembe a költséghatékonyságot;

▪ biztonságos, balesetmentes kialakítás.

Dajka
Dajka Margit színművésznő a Lovag utca 10. alatti lakásán. (1964) Kép: Hunyady József/Fortepan

Az alkotás felavatásának tervezett időpontja: 2024. május 25., Dajka Margit halálának évfordulója.

(Kiemelt kép: terezvaros.hu)