FRISS

Új buszok, új útvonalak Rákosmentén


A Budapesti Közlekedési Központ társadalmi egyeztetést követően, a XVII. kerületi önkormányzattal is egyeztetve fejlesztette a Rákosmentét érintő buszjáratokat. A társaság idén több kerületben is járatsűrítéseket és hálózati fejlesztéseket tervez.

Február 5-től bővül Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolata. A BKK fejlesztésének köszönhetően olyanok számára is elérhetővé válik a közösségi közlekedés, akik eddig csak gyalog, vagy autóval tudtak közlekedni saját lakókörnyezetükben. Iskolák, óvodák és – a vasútállomáson keresztül – a belváros megközelítése is könnyebbé válik a XVII. kerületben.

Kérdőíves felmérés

A fejlesztést tavaly novemberben társadalmi egyeztetés előzte meg, a BKK ezzel kapcsolatos kérdőívét 1200 helyi lakos töltötte ki. A kitöltött kérdőívekből nyilvánvalóvá vált, hogy a lakosság nagy többsége támogatja a fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseket. A BKK közleménye szerint egy új autóbuszjárat forgalomba állításával indításával a kitöltők 78 százaléka egyetértett. Ugyancsak 78 százalék támogatta a BKK azon javaslatát, hogy a Bártfai utca–Petri utca–Részes utca–Piski utca–Bártfai utca útvonalon biztosítva legyen az autóbuszos közlekedés; a 298-as járat útvonalának BKK által javasolt módosítását a kitöltők 86 százaléka támogatta; 83 százalék egyetértett azzal, hogy az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon legyen autóbuszos közlekedés; a 98-as és a 176E járat útvonalának BKK által ajánlott módosítását 74 százalék, a 908-as, a 980-as, a 998-as és a 998B buszokét 87 százalék támogatta.

A BKK közleménye szerint az ügyfelek többségében az alábbi észrevételeket tették: támogatták, hogy a 998-998B autóbusz útvonala egyszerűbbé váljon; a 98-as busz megtartását kérték a Bártfai utcában; a 176E busz esetében az Örs vezér tere irányú útvonal megtartását.

Elindul a 275-ös

Az észrevételeket a BKK figyelembe vette és beépítette az új közlekedési rendbe, melynek alapján az alábbi közlekedési fejlesztéseket vezeti be február 5-től:

-
Kép: BKK

 

• Új autóbuszjárat indul Rákoscsaba-Újtelep térségében. A 80a vasútvonalat érintő 269-es, 297-es és 298-as járatok mellett az új 275-ös autóbuszjárat is megjelenik Rákoscsaba-Újtelep térségében. A járat a Bártfai utca térségének nyújt közvetlen vasúti kapcsolatot munkanapokon telebuszként Rákoscsaba vasútállomás és a Piski utca között.

• A beérkezett észrevételek alapján a 275-ös busz a meghirdetett javaslathoz képest hosszabb útvonalon, a Piski utcában egészen az Ároktő úton található óvodáig, míg a Szent Imre herceg úton egészen Rákoscsaba vasútállomásig közlekedik.

• Az autóbusz a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban minden esetben, a csúcsidőszakon kívül csak bejelentett utazási igény esetén közlekedik. Az autóbuszok 30 perces követési idővel indulnak, a vonatokhoz igazított menetrend alapján. A reggeli időszakban a Keleti pályaudvar irányú, a délutáni időszakban a Gödöllő irányú vonatokhoz biztosítják az átszállást az autóbusz és a vonatok között.

• Módosul a 176E autóbusz útvonala Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca irányában. Az autóbuszok a Bártfai utca helyett a Naplás úton keresztül közlekednek. Az útvonal módosítás miatt a jövőben a Harsona utca, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és Tura utca megállóhelyek helyett a Rácsos utca mellett, az iskolánál létesülő új megállót és az Aranykút utca megállóhelyet érintik az autóbuszok a Tóalmás utca felé.

• A 176E busz követési ideje és üzemideje nem módosul. A 98-as busz útvonala, követési ideje és üzemideje nem módosul.

• A 298-as autóbusz útvonala módosul a Zimonyi utca irányában. Az autóbuszok az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon új területet kiszolgálva biztosítják a közvetlen kapcsolatot Rákoscsaba vasútállomással. Az autóbuszok követési ideje és üzemideje nem módosul.

• A 908-as autóbuszok útvonalát részben Rákoskeresztúr, városközpontig, részben Rákoskeresztúr, városközpont érintésével egészen Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utcáig meghosszabbítják a Cinkotai út–Pesti útvonalon. A 908-as buszok jellemzően 60 percenként indulnak, és Rákoskeresztúr, városközponttól a 198-as busz útvonalán érik el a Tóalmás utcát. A Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedő járatok 908A jelzéssel közlekednek, ahogy azok az autóbuszok is, amelyek az éjszaka második felében változatlanul a Cinkotai autóbuszgarázsig közlekednek. A belváros felé minden autóbusz továbbra is 908-as jelzéssel közlekedik. Az autóbuszokról átszállási lehetőséget biztosítanak mindkét irányban a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszjáratokra.

• A 998-as autóbusz egyszerűbb útvonalon, a Cinkotai autóbuszgarázs és Rákoskeresztúr, városközpont között közlekedik a Gyöngytyúk utcán, a Diadal utcán és az Ananász utcán keresztül mindkét irányban, egész éjszaka 60 percenként. Rákoskeresztúr, városközpontban biztosítják az átszállási kapcsolatot a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszokra. A Pesti út–Cinkotai út útvonalon a jövőben a 908-as és a 908A járatokkal lehet utazni.

• A 998B járat nem közlekedik a továbbiakban. A 980-as autóbusz útvonala, követési ideje nem módosul.

Nyitókép: A 298-as busz a változás előtt Kép: Wikipedia