FRISS

Fokozott rendőrségi ellenőrzés lesz Budapesten


Fokozott ellenőrzés lesz jövő héten Budapest egész területén. A cél a többi között a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése. Jövő héten várható az úgynevezett Becsület napi megemlékezés, ami ellen az antifasiszták tüntetést szerveznek.

Budapest rendőrfőkapitánya 2024. február 8-án 0 órától 2024. február 12-én 8 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest teljes területére - írja a police.hu. A fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása.

Feltehetően ezzel az akcióval is készül a rendőrség a jövő heti úgynevezett Becsület Napja rendezvényre. A hírek szerint a náci és magyar katonák budavári kitörésére emlékező rendezvényre koncertet, felvonulást és túrát is szerveznek. Az antifasiszták ugyanakkor február 10-én délutánra a Széll Kálmán térre várják a demonstrálókat, hogy tiltakozzanak együtt a fasiszta eszmék terjesztése ellen. A Népszava értesülése szerint a rendőrség eddig két olyan gyűlést tiltott meg, amely a „becsület napjához” kötődött, ugyanakkor tudomásul vett három, „az antifasiszta ideológiához kapcsolódó, illetve fasizmusellenes gyűlést”.

Októberben is tartott fokozott ellenőrzést a rendőrség Budapesten. Akkor az ellenőrzés aktualitását az is adhatta, hogy közben több tervezett palesztinpárti tüntetést betiltottak. 

Csak júliusban a rendőrök 62 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek, az illegális gyorsulások, a „driftelések” és az engedély nélküli jármű-átalakítások miatt.