STÍLUS

Ahol a tárgyak új életre kelnek – közösségi szerelde és kávézó nyílt a Teleki téren


Bringaszerelés, rádió javítás vagy egy székláb megragasztása és ruha felvarrása? Ez nem egy klasszikus értelemben vett szerviz, ahol leadjuk a tárgyat és megcsinálják nekünk, hanem annál sokkal jobb. Itt ugyanis a szakemberrel együtt tanuljuk meg, hogyan is kell új életre kelteni a tárgyakat. A közös szerelés ingyenes, nekünk csak a szükséges alkatrészeket kell beszerezni.

Repair Café Budapest december elsején nyitja meg kapuit a 8. kerületi Teleki Téren, a mintát a holland szerelőműhelyek adták, a megvalósítását pedig a budapestiek a Közösségi Költségvetés keretében szavazták meg.

A hely egyszerre szól a saját kézzel történő javítás sikerélményéről, közösségi élményről és persze a tárgyak használati életének megnöveléséről.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a szerelőműhelybe az adott napokon bárki elhozhatja elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját esetleg kerekesszékét, és szakemberek segítségével megjavíthatja. A meghibásodott kisgépek javítása mellett ruhaneműk kisebb átalakításaiban is segítenek a hozzáértő kezek, és akár barkácsolhatunk is a rendelkezésre álló szerszámokkal. A szakemberek támogatása mellett számíthatunk tudásmegosztásra is, hiszen számos nemzetközi példa, leírás, szerelési útmutató áll rendelkezésre a műhelyben.

width=3000
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Ha kedd, akkor asztalos munkák, fúrás-faragás, szerdán-csütörtökön a varrásé a terep, pénteken van kisgépszerelés szombaton pedig kerékpár és kerekesszék szerelésre van lehetőség a bejelentkezés (e-mailben, telefonon vagy személyesen nyitvatartási időben) után. 

Az ötletet még 2022-ben szavazták meg a budapestiek megvalósításra érdemesnek. A benyújtó és a sikeres pályázó a Para-fitt Sportegyesület, akik 48,6 millió forint támogatást nyertek el a közösségi szerelő műhelyének több éven át tartó fenntartására, működtetésére. Az egyesületet 2001-ben azzal a céllal alapították, hogy a társadalom perifériáján élő értelmi és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok lelki és testi rehabilitációjához lehetőséget nyújtsanak. 

width=3000
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A műhely nem csupán egy helyszín a javításokhoz, barkácsolásokhoz, hanem egy kezdeményezés is, ami a javítást, a tárgyak hosszú távú használatának, megbecsülésének kultúráját szeretné visszahozni a köztudatba. A kezdeményezés célja az is, hogy ne vesszenek ki ezek a készségek a társadalomból. Az első ilyen kezdeményezés 2009-ben indult Amszterdamban, és azóta világszerte számos ponton hozza össze az embereket. A budapesti Repair Caféban részt vesznek a közös szerelésben a társadalom perifériáján élő hátrányos helyzetű hajléktalanok, valamint enyhén és közepesen értelmi sérültek is, akiknek a társadalmi beilleszkedését is segíti a program.

width=3000
Kép: Gégény Noémi, Pikó András, Ámon Ada és Szilágyi László a megnyitón. Bartha Dorka/Énbudapestem

"A Repair Café az anyag tiszteletére tanít bennünket.

Apró javítások hatalmas különbséget jelenthetnek a fenntarthatóság szempontjából, egyben újraértékeljük a tárgyainkat, és a bennük megtestesülő energiát, szellemi teljesítményt is.

Ahelyett, hogy a meghibásodott tárgyakat a kukába dobnánk, megjavíthatjuk őket, csökkentve ezzel az új termékek előállításához szükséges erőforrásokat és azok káros hatását a környezetre" - mondta Ámon Ada, Budapest Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője. 

Természetesen a Repair Cafékban nem minden javításra van megoldás. Ebben az esetben profi szervizekbe vagy szakemberekhez küldik a látogatókat, de ezzel is a javításra ösztönzik őket az eldobás helyett, illetve a nemzetközi Ifixit közösségen keresztül is kaphatunk segítséget házi javításokhoz.