KULTÚRA

Zenekari „hulladékgyűjtéssel” támogatja a daganatos gyerekeket a Budapest Park


A Bin There projektben olyan relikviákat zárnak palackokba, amelyek a rajongók számára igazi kincsek – kopott pengetők, szakadt gitárhúrok, széttört dobverők és rongyos setlistek. A palackokat pedig elárverezik.

A Bin There projekt a rock n’ roll hulladékgyűjtésre épül: ezek olyan zenekari „szemetek”, amik a rajongók számára értékkel bírnak, és amelyekből kirajzolódik az adott koncert egyedisége. Ezeken keresztül őrzi meg a korszellemet, és palackba zárja a megismételhetetlen koncertpillanatokat.

Olyan ereklyéket gyűjtöttek össze estéről estére a színpadról vagy a backstage-ben, mint a setlist, a törésig püfölt dobverő vagy a szakadásig nyűtt gitárhúr. Ezeket a személyes, egyedi tárgyakat egy plexicsőbe zárták, amit az előadó az aláírásával hitelesített, majd lezárták egy kis duct tape-pel, hiszen a produkciót is az tartja össze a színpadon.

Budapest
Kép: Nagy Márton/Budapest Park

 

A Fenntarthatósági Napon közönségdíjat nyert Bin There projektben rengeteg parkos előadó részt vett az elmúlt években, és november 26-ig összesen 51 db egyedi „tárgyra” licitálhatnak ezáltal az érdeklődők. Több nemzetközi sztár – LP, Deftones, Billy Talent – kapszuláját is megszerezhetik a licitálók, de a hazai zenei paletta színe-java is hagyott hátra ínyencségeket. Így például megkaparinthatjuk a Carson Coma dedikált, szakadt dobbőrjét, Azahriah aláírt setlistjét, Krúbi kézzel írt dalszövegrészletét vagy éppen a Halott Pénz konfettis kapszuláját.

Budapest
Kép: Nagy Márton/Budapest Park

 

A palackokat a Vaterán árverezik, az árverés teljes bevételét pedig jótékonysági célra ajánlják fel. A befolyt összeget a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány kapja, amelynek alapítója és önkéntesei heti rendszerességgel tanítják gitározni a rákos beteg gyermekeket a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikáján és a Heim Pál Gyermekklinikán.

(Kiemelt kép: Budapest Park)