STÍLUS

Főútvonalak válnak biztonságosabban bringázhatóvá


A kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztésekkel csökkennek a közúti közlekedés veszélyei, több egyirányú utca megnyílik a bringások előtt, és összességében a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak a II., a III. és a XIII. kerületben.

Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a II., a III. és a XIII. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén európai uniós VEKOP forrásból, amelyeknek a célja többek között a kerékpározás feltételeinek javítása. 

A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.  

-
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A beavatkozásoknak köszönhetően

  • biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út);
  • új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben;
  • több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a XIII. kerületben, valamint
  • a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.
-
A Zsigmond térnél Balog Samu kabinetfőnök és Horváth László tartott sajtótájékoztatót a VEKOP program keretein belül. Kép: Ruzsa Rania/Főváros

 

A projekt várhatóan 2023. december közepéig megvalósul.