KULTÚRA

Barlangtúra a Várhegy titkainak nyomában – bunkerek, törökök, őskövületek


Mi van a lábunk alatt, a mélyben? Állunk a Mátyás-templom előtt a nyüzsgő turisták tengerében, és próbáljuk elképzelni, hogy alattunk ezer irányba szétfutó pince- és barlangrendszerek húzódnak, vaksötétben és 12 fokkal. Ez utóbbi igazán kecsegtetően is hangzott a harmincsok fokban… A Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangtúrája a Várhegy gyomrának titkait mutatja be.

Közhely, de a Várnegyedben sétálva szinte megérint minket a történelem. Évszázadok megannyi históriája és emléke kavarog körülöttünk – tatárjárás, Mátyás király, török félhold, barokk virágzás, ostromok sora és elegáns bálok – történészi diploma nélkül is érezzük, milyen gazdag múltja van a helynek. De mi történik, ha leereszkedünk a felszín alá, ott mi konzerválódott és őrződött meg a viharos évszázadokból? Egy szűk sikátorból besurranunk a boltíves ajtón, és máris elindulhatunk a felszín alá…

Barlangtúra
Kép: Bartha Dorka

A mészkő kúp, ami alatt egy vastag márgaréteg húzódik, és amit mi Várhegynek hívunk, sok szempontból éppen ideális volt arra, hogy az ország politikai, gazdasági és kulturális központjává, azaz királyi székhellyé válhasson. Elődeinket nem a szép kilátás nyűgözte le, sokkal inkább a védhetősége (a mindent elpusztító tatárjárás után vagyunk) és az az előnye a Gellért-heggyel szemben, hogy hála a márga réteg vízzáró képességének, itt bizony könnyedén lehet kutakat ásni. Mert minden, amit látni fogunk és találtak a hegy gyomrában, az a kutakkal kezdődött

Barlangtúra
Kép: Bartha Dorka

Anélkül, hogy a túra legizgalmasabb pillanatait elszpojlereznénk, pár izgalmas momentumot azért elárulhatunk. Az időben visszafele haladtunk, a séta elején a viszonylag jól kiépített, teljesen labirintusszerű, II. világháborús óvóhelyen jártunk, majd ereszkedtünk alá a régi pincerendszerbe, végül már egészen barlangszerű volt az élmény, a plafonon kivehető természetes oldódásformákkal és egy 4000 éve kihalt hatalmas emlős lenyomatával. 

Barlangtúra
Kép: Bartha Dorka

A túrán izgalmasan keveredik a földrajz- és történelemórák rég elfelejtett anyaga – végre érthetően, testközelből szemléltetve a dolgokat – és az elmaradhatatlan helyi legendák, visszajáró háremhölgyek és törökök szellemével. 

További infók a túrákról itt találhatóak

Barlangtúra
Kép: Bartha Dorka