KULTÚRA

A leendő Budapest100-ra nyerhetnek most pénzt a szervezők, ha szavazol


Szeretsz idegen lépcsőházakba, udvarokba bekukkantani? Főleg ha ott koncerttel, sütivel és történetekkel várnak? Akkor már biztos jártál legalább egy Budapest100-on az elmúlt 12 évben... Ha szeretted, akkor most segíthetsz, hogy elnyerjék Európa legnagyobb örökségvédelmi elismerésének közönségdíját.

Az első Budapest100-at 2011-ben rendezte meg a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, azóta több, mint 600 épület nyitotta meg kapuit, és 2200 önkéntes segítségével valósultak meg ingyenes programok, amelyek több mint 150.000 látogatót vonzottak.

Az általában tavaszi, többnapos esemény Budapest épített örökségét ünnepli és mutatja be, felhívva a figyelmet arra, hogy minden ház lehet érdekes és értékes. A tematika az elmúlt években bővült, már nem szigorúan 100 éves házak nyílnak meg, hanem volt év, amikor a Nagykörút vagy Rakpart menti épületek voltak látogathatóak, de a Bauhaus vagy Budapest 150 emlékévet is ünnepelhettük velük.

-
Kép: Budapest100

Ezeken a napokon a látogatók és a lakosok vezetett sétákon, kiállításokon és más közösségi programokon keresztül megosztják egymással történeteiket, tudásukat és tapasztalataikat, ezáltal építve az egymás közötti kapcsolatokat és a kölcsönös megértést. 

A Budapest100 városi kulturális fesztivál is az Európai Bizottság és az Europa Nostra által kihirdetett Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj nyertesei között van 2023-ban, de a közönségdíj leendő nyerteseire augusztus 28-ig lehet szavazni. 

A Budapest100 csapata mindenkit buzdít, hogy szavazzon online, hogy a megtisztelő cím mellett elnyerjék a közönségdíjat is, amely 10 000 eurós pénzjutalommal is jár, ami a program jövőbeni megvalósulásához is nagyban hozzájárul. Minden szavazónak 3 projektre van lehetősége szavazni, fontos azonban, hogy az elsőként kiválasztott projekt kapja a legtöbb pontot. A leadott szavazatokat e-mailben meg kell erősíteni, ezért szavazás után nem árt ellenőrizni a spam mappát is, hogy ne vesszen el a szavazatunk. Szavazás előtt érdemes megismerni meg a többi nyertes projektet is, hiszen mind hozzájárulnak a változatos európai örökség megőrzéséhez.