KULTÚRA

Ötven különleges térkép mutatja be a 150 éves Budapestet


A térképek Budapest fizikai adottságaitól kezdve az emberi tevékenységeken át a társadalmi helyzetig dolgozzák fel a magyar főváros múltját és jelenét.

1873-ban egyesült egymással Buda, Pest és Óbuda. Budapest főváros egyesítésének 150. évfordulójára egy alternatív, főként nyílt forrású, vagy nyilvánosan elérhető adatokból előállított 50, ingyenesen hozzáférhető térképet bemutató gyűjtemény jelent meg az Átlón, Magyarország egyik legismertebb adatvizualizációs műhelyén, melyet Bátorfy Attila, az oldal egyik alapítója készített.

Az Átló

Az Átló 2018 novemberében indult az Átlátszó jóvoltából. Vizuális újságírással és adatalapú tartalmak létrehozásával foglalkoznak, azóta több mint nyolcvan saját, vagy megbízásra készített anyagot készítettek. Munkáik gyakran feltűnnek a hazai hírportálokon, a televízióban, rádiókban, konferenciákon és nemzetközi gyűjtésekben. Anyagaikat több intézményben oktatási céllal is használják és számos szakmai díjjal is kitüntették már azokat.

Térkép e táj

Az Átlón található térképek Budapest fizikai adottságaitól kezdve egészen az emberi tevékenységig, valamint a társadalmi állapotokig dolgozzák fel Budapest közelmúltját és jelenét. „Az ábrázolásokkal olyan látásmódot kívánunk közvetíteni, amely az adatokat, továbbá az adatokból leszűrhető következtetéseket a hagyományostól eltérő szemszögből is megvilágíthatják” – nyilatkozta Bátorfy Attila, az összeállítás készítője és az Átló alapítója.

A térképgyűjteményben megtalálhatók Budapest éjszakai és nappali madártávlati képei, a főváros éghajlata, időjárása, földrajza és vízrajza, valamint Budapest társadalmának és az emberi tevékenység nyomainak a térképes megjelenései. Többek között olyan látványos térképek között böngészhetnek az érdeklődők, mint a főváros erdőborítottsága, talajvízszintje és különféle domborzati adottságai, számos érdekes demográfia adat az életkortól a nemi összetételen át, vagy épp a város hőmérsékletének várható változása 2050-re. De külön térkép jeleníti meg Budapest padállományát is.