FRISS

Elpusztult Niva, a budapesti állatkert anyatigrise


Az állat korával járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették mindennapjait. Tizenhét évet élt, öt kölyöknek adott életet.

Ahogy a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján a Novától búcsúzó cikkben is olvasható, jóllehet az állatkerti állatok jellemzően tovább élnek, mint vadon élő társaik, azért ők sem örök életűek. Niva, a közkedvelt, idős tigrisük néhány nappal ezelőtt, július 28-án, pénteken távozott az árnyékvilágból.

Tizenhárom éven át volt az állatkert lakója, és ez idő alatt öt kölyköt nevelt fel.

A tigris nemcsak munkatársaik szívébe lopta be magát, hanem a látogatók között is sok rajongója volt.

Niva 2006. május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban, majd 2010 októberében lett a budapesti állatkert lakója. Párjával, az akkor már két esztendeje itt élő Norbival hamar összeszoktak: frigyükből öt kölyök született, sikeresen fel is cseperedtek. Virgil, Manu és Thrax felnőve a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

Niva párja, az akkor már tizennyolc éves Norbi 2021-ben pusztult el. Ám Niva sem volt sokkal fiatalabb, idén májusban töltötte be tizenhetedik életévét, ami a tigriseknél már tekintélyes kornak számít, hiszen állatkerti körülmények között ugyan akadnak ennél idősebb egyedek is, ám a vadonban, mint arra már felhívtuk a figyelmet,

a tigrisek többsége meg sem éri ezt az életkort.

Az anyatigris életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették, az utóbbi hetekben pedig állapota sajnos tovább rosszabbodott. Az állatorvosok mindent megtettek, hogy segítsenek neki, ám július 28-ára, péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak Nivát elaltatni.

A fővárosi állatkertben már az 1930-as években is lakott szibériai tigris, 1971 óta pedig folyamatosan láthatók példányaik. Rendszeresen szaporodnak is, ami ezeknél a ritkulóban lévő, veszélyeztetett nagymacskáknál természetvédelmi szempontból is fontos.

A szibériai tigrisek veszélyeztetett állatfajnak számítanak, 

egy 2022-es felmérés alapján a vadon élő állomány 265–486 példányra tehető.

Állatkerti állatként világszerte több mint 200 intézményben közel 500 egyedet tartanak, ami valamivel több mint a természetben élő állomány, ezért az állatkerti szaporítás jelentős mértékben járulhat hozzá ezeknek az állatoknak a fennmaradásához.

(Kiemelt kép: Niva (2006–2023) / Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)