KULTÚRA

Bringára váltva - minden, amit a biciklizésről tudni akarsz és egy velocipédre is felpattannál


Eddig még nem volt ennyire átfogó kiállítás Budapesten a városi biciklizésről, a hazai kerékpározásról, és a versenybiciklizésről úgy általában, de most 100-nál is több kiállított gép garantálja a Közlekedési Múzeumban, hogy ne jöjjünk többé zavarba egyik témában sem.

A Bringára váltva című időszaki kiállítás a leendő Közlekedési Múzeumban, a Dízelcsarnokban, a mozdonyok árnyékában kapott helyett, és ezúttal a világ talán legelterjedtebb közlekedési eszközével, a kerékpárral foglalkozik. A 100-nál is több kiállított bicikli között ritkaságok, házilag eszkábált darabok, kipróbálható különlegességek, de archív felvételek és popkulturális utalások is szembe jönnek – éppen akkor, amikor a legkevésbé várnánk.

Bringára
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A biciklizés itthoni népszerűségének több látható jele van: egyre több a bicikliút, egyre több a közösségi biciklit használó városlakó, megépült az első védett biciklisáv is Budapesten. Annyira népszerű a kerékpározás, hogy már gyűlölői is vannak – az autóval közlekedők közül sokan úgy élik meg, hogy a városi autózás kárára növekszik a kerékpározás elterjedése, infrastruktúrája, elfogadottsága. Ezen lehet vitázni a komment szekcióban.

Miért gyere el, miért jó ez neked?

Ez egy történeti kiállítás a bicikliről magáról, kezdve az 1817-es futógéptől (ami annyira nem avult el, hogy a gyerekek a mai napig egy ehhez hasonló játékon tanulnak), a velocipéden át a mai karbonvázas csodákig. Viszont ez mégsem csak egy történeti kiállítás, mert ha átállítod magadban a szűrőt, és kizárólag a versenyzéssel kapcsolatos darabokra és a személyesebb történetekre vagy kíváncsi, úgy is fel lehet építeni a csarnok bejárását. Lehetsz annyira specifikus is, hogy téged csak a vázak vagy a pályakerékpározás érdekel, de ha feminista bloghoz keresel témát, a kiállítás még akkor is tud majd neked újat mondani.

Bringára
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A kiállítás megtekintéséhez egyébként nem is kell feltétlenül imádni a bicikliket, ha design fókuszú látogatást tervezel, a gyűjtemény akkor is izgalmas tud lenni. A helyszín miatt egy az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában megrendezett kiállítás eleve előnyből indul, de ilyen volumenű, ennyire, sokszínű és átfogó, kerékpározással foglalkozó esemény még tényleg nem volt itthon - menjetek el!


A kiállítás 2023. június 23-án nyit, helyszín az Északi Járműjavító.

@enbudapestem Bicikli-ritkaságok, házilag eszkábált darabok, kipróbálható különlegességek, de archív felvételek és popkulturális utalások is szembe jönnek a Közlekedési Múzeum legújabb “Bringára váltva” c. kiállításán. A cikket keressétek az enbudapestem.hu-n! #budapest #hungary #bicycle #kerékpár #velocipéd #közlekedésimúzeum #fyp #fyppp #menjenforyou ♬ Bicycle Race Remastered 2011