KULTÚRA

„Kicsit bevállalósabb lesz idén, de ez nem baj” – hamarosan indul a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál


Idén nemcsak a korábbi klasszikus programok, mint a Tánctér és a JazzFest tér vissza, hanem új, határfeszegető események is a repertoár részei lesznek április 20. és május 2. között, amelyek szembesítenek korunk égető társadalmi és ökológiai kérdéseivel.

Kerek évfordulók tömkelege szövi át az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált, úgyhogy bőven van okunk az ünneplésre. A fókuszban természetesen Budapest 150. születésnapja áll, de 40 éves a Katona József Színház és a Budapesti Fesztiválzenekar is, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született. Április 20. és május 2. között közel félszáz program – számos különleges helyszínen – vár mindenkit.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban

– ez a fesztivál idei mottója. És ez nem csak a programok összművészeti jellegében jelenik meg, de a témák is egyfajta merész határfeszegetéssel és szembenézéssel reagálnak korunk aktuális kérdéseire.

Irodalmi piknikre várnak a Radnóti Színház művészei, visszatér a Vad Art Fesztivál is, megnyílik Kiss Tibor kiállítása, és fővárosi cégek munkájába pillanthatunk be. A fesztiválon mutatják be a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit, egészen 2073-ba, a Binálé – Queering Democracy: A kiállítás nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában.

Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével – összegezte a kínálatot az MTI. Aki a teljes programkínálatra kíváncsi, itt megnézheti

„Kicsit bevállalósabb lesz idén, de ez nem baj”, mondta a fesztiválról Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatón.

(Kiemelt kép: Budapesti Tavaszi Fesztivál)