KÖZÉLET

Eltűnt a nyilas vezetőre emlékező felirat Szálasi özvegyének sírkövéről


„Szálasi Ferenc emlékére” – ez a szöveg tűnt el a kőről egyetlen nappal azelőtt, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott volna a nyilas emlékhellyé vált sírhely ügyében.

Letakarták Szálasi özvegyének sírkövén a nyilas terror vezetőjére emlékező feliratot – értesült az Énbudapestem. Meg nem erősített információink szerint a Farkasréti temetőben található sírhely bérlője végezhette az újabb átalakítást.

A kövön most az olvasható: „...persze, hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz”, és ez takarja el a korábbi „Szálasi Ferenc emlékére” feliratot.

Szálasi arcképe és a nyilaskeresztre hajazó szimbólum továbbra is a síron látható.

Mai kép a sírról / Fotó: Énbudapestem

 

Beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésén tárgyalná azt a tervezetet, amelynek révén Szálasi özvegyének neonáci emlékhellyé vált sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatja. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: ha a sírkő készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ.

A „Szálasi Ferenc emlékére” felirat helyére ez került: „...persze, hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz”. Az idézet Szálasi özvegyének, Lutz Gizellának egy 1988-as interjújából való, a kép szintén mai / Fotó: Énbudapestem

 

Korábban a Mérce egy olvasói bejelentés kapcsán vette észre, hogy Lutz Gizellának, a nyilas vezető feleségének sírhelyén egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum és a „Szálasi emlékére” felirat, valamint a nyilasterror irányítójának fényképe jelent meg. A lap szerint az izraelita temető mellett pár száz méterre fekvő sírt egy újfasiszta aktivista válthatta meg a bérleti díj lejárta után, és ő intézhette a sírkövön az átalakításokat. Kiss Ambrus szerint az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük.

(Kiemelt kép: Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírhelye az új felirattal / Fotó: Énbudapestem)