KÖZÉLET

Magyarországon a tiszta víz negyede a semmibe vész - Elkezdődött a Víz Hete


Itthon az elöregedett csőhálózat jelenlegi állapota miatt sajnos sok a pazarlás.

A Víz Világnapja köré épített programsorozattal a Civil Kollégium Alapítvány a hazai víziközmű szolgáltatás és vízbázisvédelem fontosságára, és fenntarthatóságának hiányosságaira kívánják felhívni a figyelmet.

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői által életre hívott kezdeményezés, az egyedülálló módon vizes szakembereket, önkormányzati szereplőket és környezetvédő, illetve helyi civil csoportokat tömörítő Víz Koalíció célja, hogy feltérképezze a magyarországi vízhelyzetet, és küzdjön a biztonságos ívóvízellátásért.

A Víz Hete nyitó eseményén Szulovszky István - a Viz Koalíció egyik alapítója, a Szentendrei Civil Kotta Egyesület elnöke elmondta: a szövetségben végzett közös munka ébresztette rá arra, hogy a probléma nem az, amit eddig látott.

„Ez már régen nem helyi sajátosság, hanem rendszerszintű probléma. A Vízügy mindannyiunk közös ügye!” - emelte ki a közösségszervező miközben „leleplezték” a lajtos kocsit, mellyel nemcsak az ivóvízhiányt szerették volna szimbolizálni, hanem azt a tetemes vízveszteséget is, amely elfolyik a rossz hálózatok miatt.

Hardi Péter, Pomáz alpolgármestere szerint hiába van víz, ha folyamatosan az a kérdés: eljut-e az otthonainkba? Pomázon még az 50-es években épült ki az ivóvízhálózat. Akkor helyi polgárok adtak pénzt korábban a régi hálózat bővítésére, felújítására. Pár évvel ezelőtt azonban az állam átvette, „einstandolta” a víziközmű vagyont, de azóta sem kaptak cserébe a helyiek semmit. Pontosabban kaptak: csőtörést és vízhiányt a karbantartás helyett. Pomázon az elmúlt években minden hétre jutott egy csőtörés. Komoly aggodalom, hogy ez napi szintű problémává válhat a településen.

Fotók: Víz Koalíció