ARCOK

Ónodi Eszter: „Itt bújócskáztam én is, a gyerekem is, és remélem, az unokám is itt fog”


Sorozatunkban ismert embereket kérdeztünk arról, mi az, ami elsőre eszükbe jut a fővárosról, mi a legfontosabb, legszebb emlékük, ami hozzáköti őket. Röviden arról, mi az ő Budapestjük.

„A Városliget az a pontja a városnak, ami a szívemhez nagyon közel áll” – kezdte Ónodi Eszter. És nem véletlenül mondta ezt: a Jászai Mari-díjas színművész ugyanis nem csak ott nőtt fel, de ma is a környéken él. Édesapjával heti rendszerességgel sétáltak a Városligetben, volt egy úgynevezett „kis körük”, amelynek során a Vajdahunyad várat járták körbe, és egy „nagy körük”, amelyben már benne volt a Csónakázó tó is.

Mindezt egy nagy fa odvában guggolva mesélte nekünk a gyerekkoráról.

Ez volt az a híres „odvas fa”, ami filmekben is szerepelt. Régen a Lenin szobor állt a közelében, ma a Néprajzi Múzeum. E mögött van egy aprócska lejtő,  Ónodi Eszterék oda jártak csúszkálni, ha leesett a hó. Egy ilyen alkalommal bukkantak a fára, ahol aztán gyerekkorában sokat bújócskázott.

Legnagyobb meglepetésemre még most is beleférek a fába! Pedig úgy emlékeztem, akkora volt, hogy egy gyerek épphogy belefért. Nem csak én, de a gyerekem is itt bújócskázott, és remélem, az unokám is itt fog

– tette hozzá Ónodi Eszter.