ARCOK

Karafiáth Orsolya: „Az én Budapestem alapvetően én magam vagyok”


Sorozatunkban ismert embereket kérdeztünk arról, mi az, ami elsőre eszükbe jut a fővárosról, mi a legfontosabb, legszebb emlékük, ami hozzáköti őket. Röviden arról, mi az ő Budapestjük.

„Az én Budapestem alapvetően én magam vagyok”

– kezdte Karafiáth Orsolya, majd kifejtette: ha a magyar fővárosra gondol, egy megfoghatatlan, még számára is körülírhatatlan hangulat fogja el – ami egyébként nagyon hasonlít a személyiségére. Az írónő az Énbudapestemnek elárulta szerint ez arra vezethető vissza, hogy már kisgyerekként is a Kodály körönd szobrai közt bújócskázott, első emlékei pedig omladozó budapesti házfalakhoz köthetők.

„Ha a képzeletemben és álmaimban is mindig csak egy város jelenik meg, azt nem választhatom el önmagamtól

 – fogalmazott az írónő. Ezután arról mesélt, hogy fiatal lányként sokat költözött – huszonegy év alatt huszonegyszer –, de ezt nem bánja, mert ilyenkor egy számára kedves kép ugrik be, hogy egy nap talán huszonegy helyen lehet emléktáblája. Legtöbbet Budán élt, és az sem véletlen, hogy az interjú helyszínéül egy 11. kerületi kiskocsmát választott.

Karafiáth elárulta, hogy egy véletlen folytán lett a Libella a törzshelye még húsz évvel ezelőtt, amikor egy különös idegennel ide beszéltek meg randevút. Bár a találkozásból nem lett szerelem, a hellyel a mai napig elválaszthatatlanok.

Szerintem a városra az ember törzshelyei is nagyon jellemzőek, mindig akkor veszem észre, hogy otthon érzem magam, ha lesz egy olyan hely, ahova állandóan visszajárok”

– tette hozzá Karafiáth. A teljes videó itt tekinthető meg: