ARCOK

Nyáry Krisztián szerint ezért jó budapestinek lenni – videó!


Sorozatunkban ismert embereket kérdeztünk arról, mi az, ami elsőre eszükbe jut a fővárosról, mi a legfontosabb, legszebb emlékük, ami hozzáköti őket. Röviden arról, mi az ő Budapestjük.

Törzsgyökeres budapestiként Nyáry Krisztián arról mesélt az Énbudapestemnek, hogy az első dolog, ami eszébe jut a fővárosról, az a sajátos nagyvárosi kultúra, ami folyamatosan meg tud újulni. Példaként említette, hogy a Magvető Kávézó – ami az interjú helyszínéül is szolgált – alig pár háznyira van Petőfi Sándor egykori otthonától, utalva ezzel arra, hogy minden épületnek és helynek megvan a sajátos története.

Nyáry szerint többek között ezek a történetek azok, amelyek összehasonlíthatatlanul budapestivé teszik a magyar fővárost:

„Ezek kötnek össze minket felmenőinkkel is, hiszen mi most azon a kulturális talpazaton állunk, amit ők alapoztak meg korábban.”

Az író úgy látja, elsősorban mindig akkor volt jó Magyarországra jönni, amikor befogadó, virágzó korszakát élte:

„A 19. és 20. századnak is voltak ilyen időszakai, de jó lenne tudatosabban a múltunk részének tekinteni ezeket az időket, mert minden budapestinek vannak ősei – akiknek egy jelentős része vidéki volt, egy másik része magyarul sem beszélt –, most mégis itt budapestinek, magyarnak és európainak érezhetjük magunkat egyszerre. Szerintem ez a budapesti kultúra legfontosabb hagyománya, legalábbis az én Budapestem – ilyen”

– fogalmazott Nyáry. De hogy mit mondott még, az videónkból kiderül:

(Kiemelt kép: Nyáry Krisztián / Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)