FRISS

Megvan, mikor tartják idén a Budapest Pride Felvonulást


28. alkalommal tartják meg a fővárosban Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetését, a Budapest Pride Felvonulás 2023-as időpontja július 15.

Hosszas tervezést és egyeztetést követően meglett a nyári felvonulás időpontja, és bár az útvonalat még nem véglegesítették, az biztos, hogy a vonulást idén is az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party követi majd a Budapest Parkban.

2022-ben is sok támadás érte az LMBTQ emberek alapvető jogait Magyarországon, az ILGA-Europe szerint pedig az elmúlt évtizedben 2022-ben érte a legtöbb erőszak az LMBTQ embereket a régióban: a jobboldali politikusok, újságírók és szervezetek által terjesztett fokozódó gyűlöletbeszéd hatására a korábbiaknál több LMBTQ ember vesztette életét gyűlölet vezérelte támadásban vagy öngyilkosságban.

A szlogen változatlanul „Vedd vissza a jövőd!”, ami rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre – írják közleményükben a szervezők.

A felvonulást, amin tavaly 35 ezren vettek részt, az egy hónapos Közösségi Fesztivál előzi meg június 16. és július 16. között.

(Kiemelt kép: budapestpride.hu)