FRISS

Éjszakánként munkagépek dolgoznak Budapest egyetlen, védett szikes pusztáján


A Kőérberki szikes-rét egyedülálló flórájának megmentéséhez néha szokatlan és leleményes munkamódszerekre van szükség.

Az egyetlen megmaradt fővárosi szikes puszta, a Kőérberki szikes-rét megmentésén dolgoznak a FŐKERT munkatársai, mert a XI. kerületben található, több mint 30 éve védelmet élvező területet és élővilágát több tényező is veszélyezteti.

A Budaörsi repülőtér és az Egérút környékén fekvő, látszólag elhanyagolt, kihasználatlannak tűnő terület talaja, vizei és élővilága miatt számít egyedülállónak. A különleges flóra értékes állatvilágnak ad otthont, szitakötő- és lepkefaunája igen fajgazdag, de a madarak is változatosak. Csapadékosabb években rendszeresen lekölt itt a bíbic és számos nádi énekesmadárfaj is, amelyek a fővárosban ritkán látott vendégnek számítanak.

Egyébként a környékre települt ásványvíz kutak védőterületeként maradhatott fent ez a természetföldrajzilag isértékes terület. Ezen a vidéken nyerik ugyanis a Hunyadi János keserűvizet, ami világviszonylatban is egyedülálló összetétellel rendelkezik. A vízben oldott ásványianyag mennyisége eléri a 3000 mg/l-t.

Fotó: Facebook / FŐKERT

A FŐKERT tavaly ősszel kezdte el visszaszorítani a réten egyre agresszívabban terjeszkedő invazív cserjésedéseket, erdősüléseket és lágyszárú növényeket. Idén pedig nekiláttak a terület felszíni vizeinek összegyűjtésére kialakított régi árokrendszer betemetésének, mert a természetes körülmények között jellemző felszíni elöntésekből is elvezette az esővizet, miközben egyre mélyebbre került a talajvíz is.

Pedig a rétre jellemző értékes sziki növénytársulás a talajvízben feldúsult ásványok hatásának köszönhetően jelent meg itt, de a feltárt problémák következtében folyamatosan csökken a felszíni só koncentrációja, ami nem segíti a ritka együttállást, és miközben a mára még megmaradt növénytársulások átalakulása folyamatossá vált – a rétet a kiszáradás kezdte fenyegetni. A vizesárkok feltöltése tehát elkerülhetetlenné vált a szikes-rét jellegének megmaradása érdekében.

Az árkok betemetéséhez használt munkagépekkel azonban most csak éjszaka tudnak behajtani a rétre, mert a talaj napközben annyira vizenyős, hogy a többtonnás monstrumok belesüllyednének. Éjszaka viszont fagypont alá megy a hőmérséklet, és a fagyos talaj megtartja a gépeket.

(Kiemelt fotó: Ujbuda.hu)