KÖZÉLET

Navracsics Tibor szerint a kormány megszünteti a Budapest-központúságot


Ezentúl jobban bevonják majd a régiókat a területfejlesztési döntések előkészítésébe és végrehajtásába – tette hozzá a miniszter.

A következő években alapvető változások zajlanak majd le Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és országos szinten működik majd együtt a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával – nyilatkozta Navracsics Tibor a Magyar Nemzet szerint a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek részt a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is.

Navracsics a lapnak hangsúlyozta, hogy az egész régióval szeretnének kialakítani olyan gazdasági együttműködést, amely a helyiek számára is segítséget jelent: tájékoztatást adnak majd kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről, és előzetesen egyeztetések is várhatók az uniós források legjobb felhasználásának érdekében.

A kormány részéről nem csupán Navracsics ment neki a napokban Budapestnek: ahogy azt mi is megírtuk, Lázár János mintegy nyolcvan, a fővároshoz és az agglomerációhoz köthető kormányberuházást állíttatott vagy állíttat le. Karácsony Gergely is reagált az ügyre, Budapest főpolgármestere azt írta a kormány és a főváros kapcsolatáról egy Facebook-posztban, hogy az méltatlan, igazságtalan és tarthatatlan.

(Kiemelt és címlapkép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)