STÍLUS

Felújítja a Főváros a Merlin Színház épületét – mutatjuk a látványterveket


A Városháza udvarán, a leendő Városháza Park területén álló, közel 100 éves épületet a legtöbben a húsz éven keresztül itt működő Merlin Színház miatt ismerik. A színház 2011-es bezárása óta üres, pusztulóban lévő épületet most felújítja és megnyitja a Főváros.

A Városháza Park megépülésének előfeltétele, hogy a körülötte lévő homlokzatokat felújítsák, így nem kell a kész park egyes részeit újra feltúrni. A Károly körút felé néző homlokzat felújítása már javában zajlik, most pedig a Merlin épület felújítása is elindul. A terveket Bősz Anett és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek ismertették a Merlin 11 éve zárva lévő tereiben.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerk

 

A Főváros tervei szerint a 2023 tavaszán megnyíló Merlin lesz Budapest legújabb, pezsgő, kísérletező kulturális és közösségi tere. Az élőzenés koncertek mellett kisebb technikai igényű színház- és táncelőadások (kamaraelőadások, önálló estek), könyvbemutatók, irodalmi programok közül előadó- és felolvasó estek, beszélgetések, kaphatnak teret. Emellett a Merlin terei időszakos kiállítások befogadására is alkalmasak lesznek.

A Merlinben Városháza is fog eseményeket is tartani időszakosan: többek között konferenciák, a Nyitott Budapest részvételiségi programjai és civil rendezvények is helyet kapnak majd az épületben. A felújításra nettó 413 millió forint áll rendelkezésre. A terveket a csak női tervezőkből álló Nanavízió készítette.

Ilyen lesz a Merlin – látványtervek

A megújuló belső terek jelenleg koszosak, néhol romosak. A jelenlegi állapotot és a terveket összehasonlítva jól látszik, hogy az épület belsőépítészeti képét uraló csigalépcső nem csak megmarad, hanem az egész Merlin központi szimbóluma lesz. Az épület art deco stílusára játszik rá a belsőépítészetben a földszinti tér pultja és üvegfala, valamint a lámpák is.

Nem a Merlin épület lesz az egyetlen kulturális, közösségi hely a megújuló Városházán: az épület most romos állapotú földszinti helyiségeibe – természetesen felújítás után – a Budapest Galéria kiállítóterei költöznek. A többi földszinti helyiség a későbbiekben szintén kulturális és ügyfélszolgálati funkciót kap majd. Ahhoz, hogy a Városháza valóban egy nyitottan működő, izgalmas hely legyen, elengedhetetlen szükség van ezekre az új helyiségekre, új funkciókra.