KULTÚRA

Tíz bemutatója lesz az Örkény Színháznak a következő évadban


Nyolcvanezer nézője az elmúlt évadban az Örkény Színháznak, ami 98 százalékos látogatottságot jelent. A következő évadban színpadra állítják Brecht és Puskin műveit, Aesopus állatmeséiből pedig Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos készít „fabularevüt”.

Az Örkény Színház hétfőn közleményt adott ki, melyben a 2023-24-es évad vonatkozó adatait ismertették, illetve a következő évad premierterveit. E szerint

öt új bemutatót tartottak, 451 alkalommal fogadtak közönséget, 351 saját és 42 befogadott előadást láthatott a 80 ezer néző.

Mint írják, az ÖrkényKÖZ műhely két új produkciót hozott létre – egy tantermi előadást és egy közösségi színházi előadást, amelyeket összesen 41 alkalommal láthatott a közönség. Emellett a színház 12 produkciót streamelt, amelyet 3135 jegyvásárló néző kísért figyelemmel. Az egyéb rendezvények, könyvbemutatók, konferenciák, felolvasások száma az évadban 17 volt, a színház 9 alkalommal vendégszerepelt az országhatáron belül. Ősszel megrendezték a Freeszemle találkozót, ahol a Freeszfe Egyesület 18 előadását láthatta a közönség. Folytatódott a WMN és a színház közös műsora, a Nyílt lapokkal, és a VII. kerülettel is több közös rendezvényt tartottal. A Concerto Budapest fellépésein a színház művészei irodalmi alkotásokat adtak elő a Művészetek Palotájában.
A közlemény kitér arra is, hogy az évadban a legtöbb előadást Ficza István játszotta – 142 alkalommal lépett színpadra –, de a legtöbbet – 193 alkalommal – Kókai Tünde próbált.

A nézői szavazatok alapján a Pünkösti Andor-díjat Ficza István kapta, míg a Doktor Varsányiné-díjat, amelyet a társulat ítél oda annak a nem színész dolgozónak, aki a legtöbbet tette a színház működéséért, Oláh Attila fővilágosító vehette át.

A közleményből kiderül, hogy a társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, Gálffi László pedig visszatér alkotói szabadságáról, és önálló esttel is jelentkezik. A jövővel kapcsolatos, hogy az Örkény Színház a következő évadban a pilzeni és a stuttgarti nemzetközi színházi fesztiválokra kapott meghívást, illetve együttműködésben előadást hoz létre a Theaterhaus Jena társulatával.

A jövő szezonban a színház tíz új bemutatót tart. A kiegészítő programokat a színház alapításának huszadik évfordulója jegyében szervezik meg,

a részletes programot szeptember 7-én, az Örkény Kert elnevezésű rendezvényen hirdetik meg. A nagyszínpadi bemutatók között Kovács D. Dániel-Závada Péter-Varga Zsófia: [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt, Bertold Brecht: Galilei élete, Aesopus-Dargay Marcell-Fábián Péter-Parti Nagy Lajos: A nyúl füle, Michael Haneke: Szerelem, és Füst Milán: Boldogtalanok című műve kapott helyet. A stúdiószínpadi premierek között van a Romantika (Kiss-Végh Emőke), az Anyegin (Puskin), a Sokszor nem halunk meg (Tompa Andrea), az Ostromdressz, amelyet Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján alkalmazott színpadra Bíró Kriszta.

Kiemelt kép: Az Örkény Színház társulata Kép: orkenyszinhaz.hu