VÁLASZTÁS

Befejezték a fővárosi, érvénytelen szavazatok újraszámolását


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Befejeződött az érvénytelen szavazatok újraszámolása. Most a Nemzeti Választási Bizottság dönt arról, hogy mennyit minősít érvényesnek az átminősített voksokból. Az ismételt számolást Vitézy Dávid kezdeményezte, aki alig több mint háromszáz vokssal maradt le Karácsony Gergely mögött. Közben Vitézy bejelentette, ő is új szavazást akar, de Karácsonnyal ellentétben csak két kerületben. Cikkünk folyamatosan frissül!

Reggel kilenckor kezdődött volna az érvénytelen szavazatok újraszámlálása a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületében, de késve kezdődött a számolás.

Kilenc óra után pár perccel a számolóbiztosok az iskolai osztálytermekhez hasonló elrendezésben ültek, az épület legalsó szintjén, ami régen talán az udvar lehetett, mára a legfelső szinten üvegtető fedi, az újságírók közül néhányan fértek el lent, a legtöbben az első emeleti gangról figyeltek. 

Az NVI szerint a délutáni, esti órákra várható a végeredmény, de információink szerint nem lenne meglepő, ha a 24 592 szavazólapot csak szombatra vizsgálnák át. Karácsony Gergely a hétfő hajnali hivatalos eredményhirdetés szerint 324 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást, de Vitézy Dávid abban bízhat, hogy az érvénytelen szavazatok átvizsgálása után megfordul az eredmény, ezért fellebbezett. Állítása szerint 202 budapesti szavazókörből kapott visszajelzést olyan szavazatokról, amelyeket hibásan érvénytelennek számoltak.

Az RTL értesülése szerint volt olyan szavazó kör, ahol már újraszámolták a voksokat, és Vitézy Dávid javára 13, Karácsonyéra pedig kettő plusz szavazatot találtak, így 11 szavazattal csökkent a két rivális közötti különbség. 

Első, korai eredmények

Délelőtt fél tíz körül dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke röviden ismertette az újraszámolás menetét, amit döntéselőkészítő folyamatnak nevezett. Ezután tagadta, hogy eddig bárhol újra megszámolták volna bármit is. 

Az eljárás szerint kerületenként kihozzák a kötegelt szavazólapokat, megvizsgálják a kötegek sértetlenségét, ha sértetlen egy köteg, felbontják, és egyesével újraellenőrzik a szavazólapokat. A végső döntést azonban a Nemzeti Választási Bizottság hozza meg. Az egyik bizottsági tag szóban kifogást emelt, amiért eddig nem követhették nyomon a kötegeket, ezt jegyzőkönyvezték. Ekkor a bizottsági tagok körbeálltak két-három nagyobb asztalt, kötegek és borítékok állapotáról vitatkoztak.

Fél tíz után kiderült, hogy a szavazatszámlás az I. kerületben már be is fejeződött, egyetlen megváltoztatandó szavazólapot sem találtak.

Minden jel arra utal, hogy az esemény egyelőre nem érte el a választók ingerküszöbét. Legalább erre utal, hogy a választási iroda előtt semmilyen mozgás nincs, nem aktivizálták magukat sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid hívei.

Szavazat-variációk: volt, aki csak Szentkirályi Alexandrára voksolt

11 óra körül már kezdtek gyűlni a Nemzeti Választási Iroda munkatársai által első körben érvénytelenből érvényesnek minősített szavazólapok, amelyeket a második körben a Nemzeti Választási Bizottság tagjai fognak megvizsgálni közösen. Ezek száma egyelőre nem tudható, tippelni felelőtlenség volna, mert nagy a szórás, mintázat sem látszik, de ez még bőven változhat.

Volt, aki Szentkirályira szavazott, pedig már nem lehetett. Más Karácsonyra és Vitézyre is leadta a voksát, és volt, aki Szentkirályira és Vitézyre is ikszelt. Az biztos: sok szavazó számára nem vált világossá, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje visszalépett. Azt megerősíthetjük, hogy a vártnál sokkal több az olyan érvénytelen szavazatok száma, amelyeken a szavazólapon már áthúzott Szentkirályi Alexandrára adták le szavazópolgárok így végérvényesen érvénytelen voksukat.

A számlálók délelőtt 11-ig eljutottak a 11. kerületig, a szavazókörök felét már letudták. Az átminősített szavazólapok száma az összes érvénytelen szavazathoz képest elenyésző, de hogy ez elég lenne-e Vitézy fordításához, azt nem tudni.

Tudósítónk szerint 12 órakor elkezdték a XV. kerületi szavazólapok kiosztását. Három órája zajlik a számolás, az NVI munkatársai felváltva mehetnek ebédszünetre.

Karácsony tüntetésre buzdít

Közben Karácsony Gergely Facebook oldalán jelezte, hogy ma este hatra tüntetést szervez a Nemzeti Választási Iroda elé.

Magyar Pétert követték az érvénytelenül voksolók?

Lapunk információi szerint eddig 15-16 kerületből nagyságrendileg 300 darab érvénytelen szavazatot minősítettek át az NVI munkatársai.

Az, hogy egyelőre ilyen alacsony számú az átminősített szavazatok aránya, azt a teóriát erősíti, hogy az érvénytelenül szavazó polgárok eredetileg is érvénytelenül akartak szavazni. Vagyis sokan követhették Magyar Péter főpolgármester-választásra belengetett szavazói magatartását, amely szerint ő érvénytelenül szavazott volna. Magyar végül csak nem vette fel a szavazólapot, amiről a választói már csak utólag értesültek.

Közben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai hamarosan végeznek az első körös szavazatátvizsgálással. A Nemzeti Választási Bizottság tagjai azonban ettől függetlenül is csak 17 órakor ülnek össze, és nyílt ülésen vizsgálják és vitatják majd meg az NVI által átminősített szavazatokat, az ülésről jegyzőkönyv készül. Az NVB állandó tagokból és a választáson részvevő pártok delegáltjaiból áll, szóval nem lesz könnyű menet.

Vitézy is új választást akar két kerületben

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte a Partizánnal, hogy Vitézy Dávid egy további eredmény ellen tegnap jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Vitézy azt kéri, hogy a IV. és a VII. kerületben semmisítsék meg az eredményeket és ismételjék meg a szavazást. A Nemzeti Választási Bizottság a beadványt ma délután ötkor tárgyalja meg.

Befejeződött a számolás

Vége a számlálásnak. Az NVI és az NVB munkatársai megtapsolták egymást a munka végeztével. Ezután az NVI munkatársai elvonultak. Az alábbi videón látszik, hogy a kreatív, de érvénytelen lapok között éppen találtak egy érvényeset - az inkriminált lapot az asztalon látható sárga irattartóba tették, az NVB tagjai ezeket a lapokat szedik össze, hogy újra megvizsgálják őket. 

Miért számolták újra a voksokat?

Mint ismert: Vitézy kedden olyan szavazólapokra hivatkozott, amelyeken egy vékony tollvonással húzták át a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét, és úgy látja, lehettek szavazók, akik ezt félreértették, és az ő neve mellé is behúztak egy X-et. A szavazatszámlálók számára azonban a felkészülés óta egyértelmű volt az a szabály, hogy a visszalépett jelöltre és az induló jelöltre egyszerre leadott szavazatot érvényesnek kell tekinteni.

Ezt a szabályt a választás estéjén, hét órakor a Fővárosi Választási Iroda egy körüzenetben is megerősítette, tehát a számolás idejére már minden szavazatszámlálónak egyértelmű lehetett. Ha egy-egy tag mégis érvénytelennek minősítette volna ezeket a szavazólapokat, akkor ezeket a többi tag, köztük a fideszes, vagy LMP-s delegáltak nem írták volna alá. Egy szavazat érvénytelenségéhez minden tag aláírása szükséges, illetve az is, hogy a szavazólap hátulján azt megindokolják.

Urnabontás,
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az újraszámlálás eredménye nem jelent egyúttal jogerős végeredményt is a főpolgármester-választáson. Karácsony Gergely azt írta közösségi oldalán, hogy több kerületből szabálytalanul, nem a leplombált urnákban küldték be az NVI-hez az érvénytelen szavazatokat, hanem kötegelve, borítékban. Ez visszaélésre ad lehetőséget, hiszen aki hozzáfér a borítékokhoz, könnyen hozzáírhat egy X-et az érvénytelen, például Szentkirályi Alexandrára leadott szavazathoz.

Vitézy Dávid hétfőn próbált először fellebbezni, azt a kérelmét a Nemzeti Választási Bizottság elutasította. Szerdán sikerrel járt, de az újraszámlálás után is továbbviheti az ügyet a Kúriáig számára kedvezőtlen eredmény esetén. Ha a Kúria sem tud dönteni, akkor az Alkotmánybíróság elé kerül az ügy, ez a jogi eljárás akár július közepéig is elhúzódhat.

Közben Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi. Szerinte a választókat megtévesztették azzal, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalépett, és támogatóit arra kérte, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon. Ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata is megerősítette.

Emellett szerinte a fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Ráadásul az NVB nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat.