KÖZÉLET

128 tonna hulladék gyűlt össze a közösségi nagytakarításon


Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulójára készülve a Fővárosi Önkormányzat cégeinek 1000 munkavállalója és 200 célgépe takarított vasárnap. És egy héttel korábban is.

A két vasárnapon át zajló születésnapi nagytakarításon mintegy 128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának munkatársai – más fővárosi közszolgáltató cégekkel és önkéntesekkel együtt, Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulójának alkalmából. A fővárosi cégek összesen 1000 munkavállalója és 200 célgépe április 21-én és 28-án több kiemelt forgalmú közterületen és a 4-es 6-os villamos teljes vonalán takarított; a Főkert koordinálásában, civil szervezetekkel együttműködve pedig tisztább lett a Gellérthegy és a Népliget.

Az FKF közleményében azt írja, hogy a  koncentrált köztisztasági munka során, az egyéb napi feladatok ellátása mellett:

  • április 21-én többek között az Etele teret, a Flórián teret, a Lehel teret, Kőbánya két fő közlekedési csomópontját és számos további helyszínt;
  • április 28-án pedig Újbuda, központtól és a Móricz Zsigmond körtérről indulva a 4-es 6-os villamos teljes vonalát egészen a Széll Kálmán térig takarították végig.

Az érintett utak, aluljárók, terek és a főváros kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők ürítését, valamint a terület graffitimentesítését is elvégezték az önkéntesekkel közösen.

  • a Budapest Közút Zrt. munkatársai a járdák, útpadkák gyommentesítésével, a közúti jelzőtáblák takarításával, cseréjével, graffitimentesítésével vették ki a részüket az együttműködésből.
FKF
Kép: FKF

A program több fővárosi zöldterületre is kiterjedt, ahol a kezdeményezéshez csatlakozva civil szervezetek, oktatási intézmények és felelős munkavállalók gyűjtöttek szemetet – többek között a Gellérthegyen, a Népligetben, a Szentmihályi út erdős területén. A több száz önkéntes segítségével több mint 400 zsák eldobált hulladéktól tisztították meg Budapestet.

A születésnapi nagytakarítás számokban:

  • a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója 1000 fővel, a Budapest Közút Zrt. 20 fővel vett részt;
  • az FKF 200 mosó-locsoló géppel, önfelszedő seprőgépek és hulladékszállító járművekkel végezte a munkát;
  • az FKF munkatársai mintegy 128 tonna hulladékot, kaszálékot, gyomot, földet és egyéb szennyeződést takarítottak és szállítottak el a forgalmasabb terekről, a Nagykörútról, a körúthoz kapcsolódó közterületekről, a Gellérthegyről és a Népligetből;
  • a kezdeményezéshez csatlakozó több száz önkéntes több, mint 400 zsák eldobált szemetet szedett össze a budapesti zöldterületekről.