VÁLASZTÁS 2024

Fáklyás menet járta körbe a Belügyminisztériumot


Magyar Péter vállalja a vitát Deutsch Tamással és Dobrev Klárával, ha azt élőben közvetíti a köztévé. Beszédében rápirított a rendőrségre is.

– Lemegyünk Debrecenbe várost nézni?

– Persze, menjünk!

Ez volt az első beszélgetés két középkorú nő között, amit elkaptam Magyar Péter pénteki tüntetésén. Egyikük egy magyar zászlót, a másik egy fáklyát szorongatott. A Magyar Péter körüli események szervezettségét hűen tükrözi, hogy többen a jövő heti tüntetéssel a fejükben érkeztek a Belügyminisztérium elé, ahol a tömeg a meghirdetett kezdési időpontra megtöltötte a Széchenyi teret. A főszereplő járt egy kört a tömegben, fotózkodott, egyenként üdvözölte a demonstrálókat, párttagjai pedig matricákat osztogattak azoknak, akik lemaradtak a szelfizési lehetőségről.

Magyar
Kép: Merész Márton/ Énbudapestem

 

Ha a nyilvánosság ereje…

„Hajrá Kincsem, szenzációs a film” – köszöntötte a tömegből egy idős úr névnapján az első felszólalót, Nagy Ervint. A többi előadóhoz hasonlóan a színész is felkészült áthallásos tiszás szófordulatokból: árad, nem lehet szabályozni, duzzasztógátat fognak építeni. Őt unokahúga, Szilágyi Kitti óvónő, az Országos Közös Akarat (OKA) szövetségese követte a színpadon. A nemzetiszínű zászlók az ő beszéde alatt is magasan lobogtak a levegőben, egy-két résztvevő uniós zászlóval borította be magát.

Magyar
Kép: Merész Márton/ Énbudapestem

 

Magyar Péter maratoni, közel 50 perces beszédét akár háttal, a Belügyminisztérium felé fordulva is kezdhette volna. Először a rendőrséghez szólt, akik szerinte „csak akkor kezdik el csipkedni magukat, amikor a nyilvánosság ereje kényszeríti őket erre”. Beszédének egyik fő eleme egy gyerekmolesztálási ügy volt, amivel kapcsolatban az ő április eleji Facebook-posztja után kezdett el intézkedni a rendvédelem. „A gyermekvédelem és a rendőrség nem végzi, vagy nem tudja végezni a munkáját. Feleannyian dolgoznak a gyermekvédelemben, mint amennyire szükség lenne” – mondta. A megoldást abban látja, ha a gyerekekre irányuló intézményi figyelem kijátszhatatlan és megvesztegethetetlen. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az első Európában az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás áldozatainak számát tekintve.

Szelfi és tánc

A tömeg nem csak a következő tüntetések időpontjait tudta fejből: Magyar Péter visszatérő szófordulatait egy emberként kiabálták. Amikor a politikus azt mondta, 2024-ben, a tömeg már mondta utána: valahol Európában. Amikor a színpadról hallatszott a „lépésről lépésre”, akkor a tömeg azonnal reagált: „tégláról téglára”. Magyar karakterépítésének része az is, hogy péntek este bejelentette: vállalja a vitát Deutsch Tamással és Dobrev Klárával, ha azt élő adásban közvetítik az M1-en.

Magyar
Kép: Merész Márton/ Énbudapestem

 

A beszéd után a tömeg egy, a gyerekvédelmet jelképező kék vonalat húzott a Belügyminisztérium épülete köré, a végét pedig jelképesen Pintér Sándor kezébe adták. A Debrecenbe készülő középkorú nő sokezer társához hasonlóan fáklyát gyújtott, és a menet a József Attila, a Nádor és a Mérleg utcán vonult körbe feltartott kezekkel. A visszaérkezőket Magyar Péter fogadta a Széchenyi téren, aki a demonstráció hivatalos lezárása után is szelfizett a körülötte lévőkkel, a tér közepén lévő szobornál eközben egy idős úr Kecskemét feliratos piros-fehér-zöld zászlóval a kezében táncolt. Külső szemlélőként akár azt is gondolhatnánk, megunják és hazamennek, de áprilisban még a kormányközeli Nézőpont Intézet sem talált népszerűbb ellenzéki pártot a Tiszánál. Lehet, hogy ezúttal kevés lesz az árvízvédelmi készültség.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)