KÖZÉLET

Már lehet regisztrálni a főváros ingyenes szűrőprogramjaira


Ingyenes szűrőprogramokat indít a Fővárosi Önkormányzat, többi között tüdőszűrést, boka-kar index mérést, légzésfunkciós vizsgálatokat, melanóma szűrést és laborvizsgálatot végeznek a várost járó szűrőbuszon. Bár a szolgáltatások ingyenesek, előzetes regisztrációhoz kötöttek. Ha magánegészségügyi szolgáltatóknál akarná ugyanezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, több tízezer forintot kellene fizetnie.

A Fővárosi Önkormányzat hét napon belül CT- vagy MR-vizsgálattal segít minden budapesti lakosnak, amennyiben felmerül daganatos betegség gyanúja vagy daganatos betegséggel kezelés alatt áll. A szolgáltatás orvosi beutalóval vehető igénybe. A főváros által a CT- és MR-várólista-csökkentési program keretében elérhető szolgáltatók és elérhetőségük ide kattintva tekinthető meg.

Ingyenes szűrőprogramokat is indít a Fővárosi Önkormányzat: az Egészséges Budapest szűrőbusza május 2. és június 16. között Budapest-szerte több helyszínen lesz megtalálható. A szolgáltatások ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek (regisztrálni az alábbi linken lehet: Egészség (budapest.hu).

A szűrőbuszban többi között tüdőszűrést, boka-kar index mérést, légzésfunkciós vizsgálatokat, melanóma szűrést és laborvizsgálatot végeznek.

Orvos
Kép: BB/BB

 

Május 9-ig az alábbi helyszínekre lehet időpontot foglalni:

        Ma reggel 8 órától már május 17-ig is lehet az alábbi helyszíneken időpontot foglalni:

(Ha a regisztrációs oldal nem töltődne be, ezen a linken tudja megnyitni.)

A főváros szűrőprogramja ingyenes, de lapunk megnézte, mennyibe kerülnének az alábbi vizsgálatok, ha azokat magánszolgáltatóknál végeztetné el:

  • CT vizsgálat 20-40 ezer forint,
  • Anyajegyszűrés 15-45 ezer forint,
  • Ultrahangvizsgálat 27-35 ezer forint,
  • Mellkasi röntgen 22-62 ezer forint.

Március elején adott interjút Karácsony Gergely az ÉnBudapestemnek, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországon minden negyedik ember olyan betegségben hal meg, ami megelőzhető lett volna, valamint arról, hogy míg Budapesten 76,7 év a várható élettartam, addig Berlinben, Párizsban, Londonban és Madridban meghaladja a nyolcvanat.

„Ez az elmúlt 20 évben több mint egymillió magyar elvesztését jelenti. Ezzel az uniós országok végén kullogunk. A magyar egészségügy valójában betegségügy. Arra koncentrál, hogy ha valaki megbetegszik, kapjon valamilyen ellátást. Amit aztán vagy kap, vagy nem.” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony az interjúban kiemelte: „Az egészségügynek az egészség megőrzéséről is kellene szólnia. A fővárosi önkormányzat önként vállalt feladatként, a kormány pénzügyi támogatásával elindított egy CT- és MR-programot, mellyel a várólistákat lehet lerövidíteni. Daganatos megbetegedéseknél a korai diagnózis szó szerint élet-halál kérdés. A magyar egészségügy nem tudta teljesíteni azt a nemzetközi alapkövetelményt, hogy tíz nap teljen el a probléma azonosítása és az eredmény kiértékelése között. Ezt a programot szeretnénk folytatni. Eddig több mint 12 ezer embernek adtunk segítséget, hogy ne kelljen várnia a vizsgálatokra. Szűrőprogramokat szeretnénk elindítani a kerületi járóbeteg-ellátásokra támaszkodva”.

Pár hete a főpolgármester arról írt közösségi oldalán, hogy megért minden vitát és minden harcot, hogy Budapest a kerületekkel közösen biztosít CT és MR vizsgálatokat a fővárosiaknak. Mert igaz ugyan, hogy Budapest egészségügyi hatásköreit elvette a kormány, a felelősséget, a gondoskodást, az odafigyelést nem tudta elvenni: „Ha nekünk ez a város az életünk, akkor igenis szolgálnunk kell a budapestiek életét, az életük minőségét is, és hosszát is" – jegyezte meg.

A segítség idén is folytatódik: a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás alapján soron kívül is időpontot kaphatnak CT vizsgálatra daganatgyanúval és daganatos megbetegedéssel a budapestiek.

„A program következő eleme arról szól, hogy a diagnózis után a gyógyulásban is segítünk, szaknyelven ezt onkodiagnosztikai betegút-menedzsmentnek hívják. Ez azt jelenti, hogy a kerületi szakrendelőkkel együttműködésben segítünk megszervezni az összes szükséges vizsgálatot 30 napon belül, ehhez plusz forrást a szakrendelőkön keresztül biztosítunk”

– fogalmazott Karácsony.