KÖZÉLET

Programot adtak a diákok a fővárosi jelölteknek


A diákok segítik azokat az önkormányzati választáson induló politikusokat, akik támogatják a programjukat, de ha megszegik ígéreteiket, készek akár tüntetni is ellenük. Ez a diákok Mi Budapestünk című programbemutatóján hangzott el, melyen kiderült, hogy egyebek mellett utazási, mentális segítséget várnak el, jobb menzát, valódi képviseletet akarnak, és zöldebb, diákbarát Budapestet szeretnének.

Nem akarnak a pártpolitika mocsarába süllyedni, kiállnak azok mellett, akik felvállalják a programjukat, de félévente a végrehajtást ellenőrzik, és ha a politikusok nem teljesítik az ígéreteiket, akkor akár tüntetni is fognak ellenük – röviden így foglalható össze a diákok üzenete a közelgő önkormányzati választásokon induló jelölteknek. Mindez a Mi Budapestünk – A mi városunk szóljon rólunk! című diákok által írt programbemutatón hangzott el.

A Bálint-házban tartott eseményen több főpolgármesterjelölt – Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Brenner Koloman – mellett kerületi polgármesterjelöltek – Juhász Péter, V. Naszály Márta és Pikó András ­– is megjelentek. De ott voltak más, a választásokon nem induló, vagy a politikából kilépett közéleti személyiségek: többek között Ujhelyi István, Kuncze Gábor, Magyar Bálint.

A diákok képviseletében Perlaki-Borsos Noel külön köszöntötte Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, aki nem jött el a rendezvényre.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

–  Őt ma egy Szentkirályi víz képviseli!

– tette hozzá Perlaki-Borsos, és egy székre készített ásványvízpalackra mutatott.

Szentkirályi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A diákok az eseményen elmondták, hogy a Fridays For Future, az Egységes Diákfront és az Adom Mozgalom programjának kidolgozásához szakértők segítségét is kérték, és kérdőívüket ezer diák töltötte ki.

Perlaki-Borsos (Egységes Diákfront) programjukból idézve azt mondta, arra kérik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy biztosítsanak jelentős forrást a diákok mentális egészségének biztosítására. Készítsenek figyelemfelhívó kampányokat, és tartsanak mentálhigiénés fórumokat. Emellett adjanak több pénzt az iskolai étkeztetésre, hogy az minőségi és egészséges ételeket adjon annak a több tízezer diáknak, aki a menzát igénybe veszi.

Azt kérik, az utazás elősegítésére biztosítsanak minimum ötezer jegyet a diákigazolvánnyal rendelkezőknek, illetve a felnőtt jegyár egyharmada legyen a diákjegy ára. Alakítsanak ki még több sulizónát, és terjesszék ki a forgalomlassító zónákat a parkok, sportpályák környékére is.

A közkedvelt terekre még több padot, asztalt tegyenek ki, hogy a diákok, akiknek fogyasztásra nincs pénzük, ott is jól érezzék magukat.

Mi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Példának a Váci utcát hozta fel, ahol folyamatosan sok vásárolni, fogyasztani érkező turista jelenik meg, de ez a tér „nem létezik” a kispénzű diákok számára. Perlaki-Borsos Noel szerint több legális graffiti-falra lenne szükség, a diákok szerint a tiltás nem megoldás. Valamint kiemelte, hogy javítani kell az iskolák környezetét, szelektív kukák telepítésével, padokkal, kerékpártárolókkal.

Aschenbrenner Lili (Friday For Future) a Zöld Budapest programról beszélt. Egyebek mellett arról, hogy a legtöbbet autózóknak Sétálj a jövőért programot hirdetnének, mely bérletárcsökkenéssel „jutalmazná” a kocsijuk helyett gyalogosan közlekedőket. Támogatnák a közösségi autózás fejlesztését, a néhány kerületben már alkalmazott kerületi lakosoknak kialakított parkolók elterjedését. A közösségi közlekedésben zöld megállókat alakítanának ki, melyeknek tetején méhlegelő lenne, az oldalára pedig növényeket futtatnának fel. Aschenbrenner arról is beszélt, hogy több Mol-Bubi állomást szeretnének az iskolák közelében, emellett – mint mondta – ők a lassított turizmus hívei, a helyi érdekek fontosabbak a turistákénál.

A szállodahajókat kiszorítanák a belvárosból és szigorítanák az Airbnb szabályozást.

Mi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

„Magyarországon nincs diákképviselet”

– ezt pedig már Schermann Fruzsina, az Adom Mozgalom elnöke mondta, aki szerint létre kell hozni a Budapesti Diákönkormányzatot. Kerületenként minden iskola 1-1 delegáltat választana, akik kiválasztják az őket képviselő diákot. Így a Budapesti Diákönkormányzat 23 tagból állna, a testület a Fővárosi Közgyűlésben kezdeményező, ellenőrző, véleményező szerepet látna el.

A program részletei itt találhatóak.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)