KÖZÉLET

A margitszigeti új sportpályákon ősszel Európa-bajnokságot rendeznek


Két padelpályát adtak át csütörtök délután a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az új sportág egyre népszerűbb hazánkban is.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke, Garamvölgyi Bence, a Budapesti Sportszolgáltató Központ ügyvezetője, valamint Papp Gábor, a Margitszigeti Atlétikai Centrum létesítmény vezetője jelképes szalagvágással adták át csütörtök délután a Margitszigeti Atlétikai Centrum két új padel pályáját.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes a helyszínen elárulta, hogy számára mindig öröm amikor bővül egy sportlétesítmény. Olyankor arra gondol, hogy a sport is ellátja a kultúra szerepét a társadalomban: „Azt a szerepet, hogy találkozhatunk egymással, hogy tehetünk önmagunkért, a testi, mind a lelki egészségünkért, és egyszerűen jobbak lehetnek a mindennapjaik attól, hogy beletanulhatunk egy új sportágba”.

padel,
Kép: Szlazsánszky Filip/ÉnBudapestem

„Történelmi pillanatot ünnepünk, hiszen a Margitszigeten még nem volt soha padelpálya, illetve ilyen gyönyörű környezetben nincs az országban, sőt a világon se, mint itt a Duna közepén, a Margitszigeten” – fogalmazott az átadón Kerekes Péter a Magyar Padel Szövetség elnöke, aki elárulta, hogy a most átadott pályák Budapest 25. és 26. pályái, országosan pedig a 72. és 73., ami azért is kimagasló, mert négy éve csupán három pálya volt.

Az elnök egy friss hírt is bejelentett: hivatalosan is megkapták a Padel Világszövetségtől a licencet, hogy idén szeptember 2-7. között Magyarországon rendezzék a junior Európa-bajnokságot.

Papp Gábor, a Margitszigeti Atlétikai Centrum létesítmény vezetője üdvözölte a pályák átadását és abban bízik, hogy a játékosok és a nézők is örömüket fogják lelni az új sportágban az erre létrehozott új pályákon is.

A Budapesti Sportszolgáltató Központ célkitűzése, hogy minél több és széleskörűbb sportolási lehetőséget nyújtson a budapestiek számára: az elmúlt években kispályás foci- és strandröplabdapályákat nyitottak, most az atlétika pálya mellett két padelpálya is rendelkezésére áll, melyek a Padel Sziget elnevezést kapták.

padel,
Kép: Szlazsánszky Filip/ÉnBudapestem

A Magyar Padel Szövetség bemutatójátékkal készült, az átadón résztvevőknek pedig lehetősége volt kipróbálni a padelt.

Mi az a padel?

A Magyar Padel Szövetség hivatalos honlapján úgy ismerteti a sportágat, hogy könnyebb, mint a tenisz, kevésbé vesz igénybe, mint a squash, remek kardió mozgás és igazi „társasjáték” négy ember számára.

Mint olvasható, a padel a tenisz és a fallabda legjobb elemeit ötvözi. Párok játsszák egymással szemben egy 10×20 méteres „mini teniszpályán” speciálisan a sportág számára kifejlesztett ütővel és labdával. A padelütő jóval könnyebb, mint a teniszütő, könnyebben is kontrollálható vele a játék. A küzdőteret üvegfal és részben kerítés veszi körül, a két térfelet pedig háló választja el, épp úgy, mint a teniszben. A játékszabályok megegyeznek a teniszével, annyi kiegészítéssel, hogy az oldalsó és a hátsó falat is be lehet vonni a játékba, a falról visszapattanó labdának is van szerepe a játékban.

Jelenleg, a világ több mint 90 országában több mint 25 millióan padeleznek, a pályák száma évente több mint 20 százalékkal növekszik. A sport „bölcsőjének” tekinthető Spanyolország mellett, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Finnországban és Portugáliában is óriási növekedésnek indult a sport, de már Olaszországban is több mint 5000 pálya létezik.

Magyarországon is egyre népszerűbb az újkeletű sportág. Miután 2018 nyarán megépült az első nyilvános, szabványos padelpálya Budapesten, mára már országosan is egyre gyakrabban nyílnak újabbak. Szentendrén, Gödön, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Hajdúszoboszlón, Szegeden és Budapesten is vannak klubok és pályák – a két legújabb a Margitszigeten.