KÖZÉLET

Bicskei ügy: a vizsgálóbizottság szerint be kellett volna avatkoznia a fővárosnak


Bizonyíthatóan rendelkezésre álltak olyan információk, amelyek alapján a fővárosnak fenntartói intézkedésekkel kellett volna élnie a 2011-es rendőrségi nyomozás idején. Tarlós István levélben kért bocsánatot.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés eseti vizsgálóbizottságot hozott létre a bicskei gyermekotthon pedofil ex-igazgatójának ügyében, a most csütörtöki, utolsó ülésen pedig összeállították jelentésüket, valamint beszámoltak az eredményekről.

Ezekből kiderült, hogy a bizottság szerint a fenntartó fővárosi önkormányzatnak felelőssége volt abban, hogy fegyelmi eljárás, belső vizsgálat nem indult az ügy 2011-es kipattanásakor. A molesztálással meggyanúsított igazgatót a rendőrségi eljárás idején sem függesztették fel, és bizonyíthatóan rendelkezésre álltak olyan információk, amelyek alapján a gyermekek és a bejelentők védelmének érdekében a főváros vezetésének be kellett volna avatkoznia az ügybe.

A bizottság még az első ülése után meghallgatásra hívta 

  • a 2011-ben hivatalban lévő főjegyzőt és aljegyzőt,
  • a főváros oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának akkori vezetőjét,
  • valamint gyermekvédelmi osztályának vezetőjét és a 2011-es kommunikációs igazgatót,
  • Tarlós István akkori főpolgármestert,
  • Csomós Miklós korábbi oktatási és kulturális főpolgármester-helyettest,
  • Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettest,
  • valamint Nagy Gábor Tamás korábbi bizottsági elnököt is.

Közülük azonban senki sem vállalta a személyes megjelenést és a bizottsági meghallgatást. A jelentésből azonban kiderül, hogy Tarlós István levélben válaszolt a felmerülő kérdésekre. Mint az egykori főpolgármester e levélben írta, a főpolgármesteri átadás-átvétel kapcsán nem kapott külön információkat az érintett intézményről, de szerinte ez nem Demszky Gábor hibája, viszont hozzátette: elődjének lehet felelőssége abban, hogy az ő ideje alatt nevezték ki és tartották hivatalban.

Tarlós a levélben kiemelte, hogy mindenkinek politikai felelőssége van abban, ami a saját ciklusa alatt történt. Ezután sajnálatát fejezte ki, amiért a 2011-es rendőrségi nyomozás az ő ciklusa alatt zajlott, majd bocsánatot kért.

Hozzátette, hogy mindenkinek vállalnia kellene „erkölcsileg a maga részét”. Egyébként szerinte a törvényi kötelezettségeknek eleget tettek, utólag pedig már nem tartaná támogathatónak az ex-igazgató kitüntetését, amit 2015-ben, szintén Tarlós ideje alatt vehetett át. Mint írta, a jogerős ítéletet követően ő is visszavonta volna a kitüntetést, de erre a választások eredménye miatt már nem volt lehetősége.

Az eseti vizsgálóbizottság utolsó ülése egyébként foghíjas volt, a fideszes Wintermantel Zsolt és a szintén fideszes Dódity Gabriella nem jelent meg, ezért a jelentést a három megjelent, Gajda Péter kispesti, Soproni Tamás terézvárosi polgármester, valamint a bizottság elnöke, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere megszavazta.

Kiss László szerint bebizonyosodott, hogy súlyos felelősség terheli a (2013-ig) fenntartó fővárosi önkormányzatot a történtek kapcsán, és abban, hogy semmi érdemi következménye nem lett a 2011-es bejelentésnek. Szerinte a felelősség 2013 után az állami fenntartó intézmény kapcsán is folytatólagosan fenn áll.

Wintermantel Zsolt, a bizottság alelnöke a Telexnek nyilatkozva azt mondta, azért nem mentek el, mert szerinte a testület tökéletesen alkalmatlan arra, hogy egy ilyen ügyben bármilyen érdemi megállapítást tegyen.

A bizottság az üggyel összefüggésben három javaslatot fogadott el:

  • a fővárosi önkormányzat az erőszakos és szexuális cselekmények áldozatai számára hozzon létre bejelentő felületet, amely automatikus jelzéssel él az illetékes hatóságok irányába, segíti a bejelentőt a bejelentés megtételében, egyértelmű információt nyújt a jelzőrendszer működéséről, a jelzőrendszeri tagok kötelezettségeiről.
  • a pedofil és szexuális cselekmények áldozatai traumáinak kezelésére, illetve hozzátartozók, szülők, nagyszülők, gondviselők számára történő tájékoztatás, felvilágosítás céljából a fővárosi önkormányzat hozzon létre, vagy szakmai szervezetek bevonásával működtessen konzultációs fórumokat, nyújtson mentális, pszichológiai segítséget.
  • a fővárosi önkormányzat szervezzen akkreditált képzéseket, tanácskozásokat, konferenciákat a bűnmegelőzés és az áldozatsegítés témakörében az állami és önkormányzati szervekkel, valamint a szexuális zaklatás ellen küzdő, a jelzőrendszer megerősítésén tevékenykedő civil közösségek bevonásával.

(Kiemelt kép: dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, a bicskei ügy miatt összehívott eseti vizsgálóbizottság elnöke / Énbudapestem)