KULTÚRA

A hétköznapjainkon túli világ képei


Ünnepélyesen megnyílt a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás, ami kiváló alkalom arra, hogy rádöbbenjünk, hogy miről maradtunk le, mit láttak azok a magyar sajtófotósok, amihez nekünk nem volt szemünk vagy hozzáférésünk. A kiállítást Karikó Katalin nyitotta meg.

A sajtófotó-tárlat elvileg alkalmas arra, hogy megtudjuk, mi történt a környezetünkben az elmúlt évben. Ahogy tavaly is megjegyeztük,

a számtalan, Instán belájkolt kép mellett bárki megnézheti, hogyan néz ki a világ a profik szemén és lencséjén keresztül, akik sok esetben közelebb is jutnak a témákhoz, mint mi a telefonunkkal.

A 42. pályázatra 250 fotós 2470 pályázattal, összesen 6801 képpel jelentkezett. Ebben az évben külön kategóriát nyitottak a szervezők Budapest egyesülésének 150. évfordulójának. A díjakat nemzetközi zsűri ítélte oda.

A kiállítást Karikó Katalin nyitotta meg. A Nobel-díjas kutatóbiológus fontosnak nevezte a fotóriporterek munkáját és a képeket, amelyek üzenetet hordoznak. Karikó Katalin szerint a fotózás és a tudományos kutatás abban hasonlít egymásra, hogy az emberek látják az eredményeket, de nem tudják megnevezni, hogy azt ki hozta létre, kinek a munkája áll mögötte – írta az MTI.

Ahogy a szervezők is felhívták rá a figyelmet, azoknak sem kell búslakodniuk, akik nem fővárosiak. A kiállítás a budapesti megnyitó után vidéki körútra indul, amelynek az állomásai: Debrecen, Szeged, Pécs, Kecskemét, Békéscsaba, Sándorfalva és Zamárdi. A körút után a tárlat visszatér a fővárosba – Rákoscsabára.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az eredményeket már 2024 februárjában kihirdették, hír- és eseményfotó kategóriában a telexes Melegh Noémi Napsugár Ellenállás című képe nyert. A képen az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csapnak össze a Budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök irodájának közelében, Budapesten, 2023. május 3-án.

2023-ban Magyarországon az oktatási rendszerrel kapcsolatos törvényi változások, valamint a tanárok alacsony bére miatt a diákok és a tanárok sztrájk- és tüntetéshullámot indítottak el Budapesten.

A tiltakozások során többször előfordult, hogy a helyzet feszültté vált a dühös tüntetők és a rendőrök között, így az események során a rendőrség többször is fizikai erőszakot alkalmazott a tömeg feloszlatására.

A képriport kategóriában a 24.hu fotósa, Mohos Márton Fokozódó nyomás a magyar-szerb határon sorozata, egyedi sport kategóriában pedig Koncz Márton, a Nemzeti Sport fotósa győzött.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Mohos az ásotthalmi határt mutatta be, ahol pattanásig feszült a helyzet, mindennaposak a súlyos atrocitások, valamint a fegyveres összetűzések az embercsempészetre szakosodott gengszterbandák között.

Koncz fotósorozata egy régi idők hangulatát idéző mérkőzést fotózott végig, amelyen a nyolc év után feltámadt nagyrozvágyi futballcsapat csapott össze a Zempléni Főnix vándortársasága ellen.

Az Budapest 150 éves egyesítésének emlékére (egyedi) elnevezésű kategóriában az Énbudapestem képszerkesztője és riportere, Merész Márton hozta el az első helyet. A díjnyertes képen egy kolléganőnk SUP-ozik a városligeti tavon, háttérben a Hősök terével.

A Budapest 150 éves (sorozat) kategória helyezett első helyét Bódis Krisztián szerezte meg Budapest felülnézetből. A többi helyezettet és képeiket ide kattintva tudja megnézni.

Nincs könnyű dolga azoknak, akik összeállítanak egy ilyen kiállítást. Ahogy a World Press Photo kapcsán a telexesek is összefoglalták, a világ egy szörnyű hely, ahol csak szigetekben maradt némi könnyedség, öröm. A World Press Photo kiemelt témai például az izraeli-palesztin konfliktus, a klímaválság és a család voltak.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Sajtófotó szervezőin jól látható az igyekezet, hogy annak ellenére, hogy egymást érik a válságok,

  • a koronavírus,
  • az ukrajnai háború,
  • az egyre növekvő infláció és
  • folyamatos gazdasági nyomás,

hogy 

  • a bénító szorongás,
  • a depresszió,
  • a gyötrődés és
  • az elbizonytalanodás

mára meghatározó állapot lett a fiatal felnőttek számára, hogy a magyar kormány 2015 és 2023 között több mint 1360 milliárd forintot költött arra, hogy képzelt ellenségekkel nyomasszanak, azért valami örömtelit is felmutassanak.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Úgyhogy a válogatásba bekerült egy rakás kép különféle fesztiválokról (Inota, Sziget, Balaton Sound) és koncertekről (Azahriah, Beton.Hofi, Csaknekedkislány, Billie Eilish, Florence Welch, Iggy Pop, Rammstein, Arctic Monkeys és Benjamin Clementine), és olyan végtelenül érdektelen sorozat is helyet kapott, mint az ország karácsonyfájának felállítása vagy a városligeti majális, és persze, rengeteg sport.

Merész Márton kollégánk tavaly – amikor három kategóriában díjazták – mindenesetre ezzel az üzenettel ajánlotta a kiállítást, a szöveg pedig most, egy évvel később is érvényes.

 

Mindenkinek kell egy emlékeztető, hogy a hétköznapjainkon túl is van egy Magyarország, sőt egy világ, amiben együtt élünk és alkotunk. Ennek egy szubjektív szeletét mutatja be a magyar fotóriporterek szemén keresztül a sajtófotó kiállítás,amely sok fiatalt csábított a fotóriporteri pálya felé – én is az egyik ilyen fiatal voltam. Mai napig őrzöm a 2008-as kiállítás évkönyvét, amin először jártam.

A kiállítást április 12. – május 28. között a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lehet megtekinteni.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)