KÖZÉLET

A civilek nem engedtek, parkot nyertek vele


Április 3-án ünnepélyesen átadták Újbudán az úgynevezett Saroktelket, egy apró közparkot, ami a civil ellenállás és következetesség mintapéldája is lehetne.

„Minden jól alakult, minden forgatókönyv közül a legjobb valósult meg" – mondta Simonyi Balázs, a Saroktelek Csoport civil aktivistája a megnyitón. 

Egy kerületnek így kéne működnie (...), tényleg minden álmunk így váljon valóra (...), egy  tök jó összefogás volt szerintem. Végre kifejezte, hogy mit szeretne a lakosság itt, és ez meg is valósult

– magyarázta Simonyi. A parknak, mint mondta, máris rengeteg gazdája van, akik szeretik és akik vigyáznak rá. Nagyon reméli, hogy ez így is fog maradni. 

Az átadón beszédet mondott dr. László Imre, a kerület polgármestere is, aki emlékeztetett, hogy az eredeti tervek szerint erre a telekre egy 46 lakásos társasházat szeretettek volna építeni, amelyre heves tiltakozással válaszoltak a környéken lakók.

Új
Kép: Aradi-Hankó Péter/ÉnBudapestem

„A civilek legfontosabb célja az volt, hogy ne vágják ki a dús növényzetet, hanem pihenőhelyként használhassák a területet. (...) Most itt, az akkor halálra ítélt fák árnyékában állva azt hiszem, jól döntöttünk” – mondta László Imre, aki kitért arra is, hogy ugyan a kerület előző vezetés álmodta meg ide lakásokat, de az igazsághoz tartozik, hogy a mostani vezetés sem könnyen engedte el.

A polgármester azt is bejelentette, hogy hamarosan létrejön itt a bölcsőde is, amely négy csoportszobában összesen 56 gyermek befogadására lesz alkalmas. A beruházásra 837 millió forint pályázati pénzt fordít a kerület.

Ahogy a 24.hu cikkéből kiderül, a történet a 2000-es évek közepére nyúlik vissza. A Zsombolyai utca, az Ulászló utca és a Kökörcsin utca által határolt, körülbelül 3200 négyzetméteres saroktelken a két világháború között tüdőgondozó működött, majd 2013-ig a csecsemőgondozó- és védőnői szolgálat, illetve az ÁNTSZ.

A telek beépítését már a 2006 és 2010 közötti szocialista kerületvezetés is fontolgatta, az önkormányzat, emlékeztetett a Népszava, ugyanis 2008-ban kezdeményezte, hogy az állam adja át a részét, hogy egészségügyi alapellátást szolgáló intézményt nyithassanak a telken.

A szocialistákat követő Fidesz-vezetés lett az, amelyik konkrét lépéseket is tett: 2016-ban megrendelte az építészeti terveket az Archikon építészirodától két, hatszintes épületre, majd gyorsan el is fogadta azokat. 

Az elképzelés szerint az épületekben gyermekegészségügyi központ és 46 lakás épült volna, üzletekkel, kávézóval, mélygarázzsal. Ehhez ki kellett volna vágni a fák felét. A terv 2017-ben megkapta az építési engedélyt, de a kivitelezés nem kezdődött el.

Új
Kép: Aradi-Hankó Péter/ÉnBudapestem

A tervet – ahogy a Telex fogalmazott –, a 2019-ben győztes, jelenlegi kerületvezetés is magáévá tette, mondván, nehezen tudnák módosítani. Méghozzá azért, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azzal az előírással adta át az ingatlan egyharmad részét a kerületnek, hogy a területen kötelező önkormányzati feladatot kell megvalósítani lakásgazdálkodás és intézményi elhelyezés céljából.

Ahogy a telekkel foglalkozó cikkek egybehangzóan írják, a civilek ezután léptek akcióba: aláírásgyűjtésbe kezdtek, petíciót írtak, plakátkampányt indítottak, molinókkal árasztották el a környéket, tiltakoztak minden fórumon, szembesítették a képviselőket az választási ígéreteikkel, amelyekben ők is azt állították, hogy a kerület megtelt, és zöld Újbudát akarnak teremteni.

„A kert a környék tüdeje, a fénytért, levegőt és szellősséget biztosítja a jellemzően földszint plusz két-három szintes házak között, és érezhetően hűvösebb, kellemesebb a klíma kánikulában” – magyarázta akkoriban Simonyi a Telexnek. A 24.hu-nak pedig arról beszélt, hogy a városnegyed szerinte egyfajta „béke szigete”, ahol a művészektől a családosokon és itt született nyugdíjasokon át a fiatal egyedülállókig sokféle ember él.

A tiltakozók szerint, ha megépülne a két 20,3 méter magas társasház, 46 lakással és 56 parkolóhellyel, plusz kereskedelmi és szolgáltató egységekkel, akkor megnőne a szűk utcák autóforgalma, a burkolt felületek növekedése miatt erősödne a hőszigetjelenség, az ingatlanjaik értéke csökkenne, és élhetetlenné válna a szinte falusias hangulatú környék.

Az önkormányzat, ahogy korábban is írtuk, nehezen mondott le az építkezésről, és több javaslattal is előállt. De amikor „egy drámai tévébeszédben visszakozott az önkormányzat, akkor betettük a lábunkat az ajtórésbe, és onnan már nem volt visszaút” – jegyezte meg Simonyi, hozzátéve, hogy „sok civil szerveződés azon bukik el, hogy a kezdeti lelkesedés, a láng alábbhagy”.

Új
Kép: Aradi-Hankó Péter/ÉnBudapestem

„Mint a meggyulladt újságpapír, nagy a lángja, aztán hamar pernyévé válik. Nincs folyamatos felkérdezés, kommunikáció, és sokszor nem törekszenek a viszony normalizálására, az együttműködésre és -gondolkodásra, pusztán csak a rajtakapásra, de ez érthető, mert ilyen reflexek épültek ki évtizedek alatt a politikáról a civilekben” – magyarázta Simonyi Balázs a sikerükkel kapcsolatban.

Az önkormányzat 2023 októberében jelentette be, hogy „nyertek az újbudaiak, és megindul a 11. kerület egyik legfontosabb beruházása”. Mint írták, az ott élőkkel lefolytatott többszörös egyeztetés után megkezdődik a munka a saroktelken, a régi védőnői szolgálat és ÁNTSZ épület helyén kialakítanak egy bölcsődét, a tüdőgondozó elvadult kertjéből pedig egy ezer négyzetméteres közparkot hoznak létre.

Ezután felgyorsultak az események: novemberben megérkezett az első nagy, telepítendő fa, egy díszkörtefa, decemberben a bringatámaszok, az asztalok, az okospad, az évelő növények és a könyvszekrény is. 2024 februárjában megtartották a polgármesteri bejárást is. Az április 3-i átadóra, ahogy Újbuda Facebook-oldalán olvasható, 2400 cserje, 1900 növény került a földbe; a padokat, ivókutat kényelmes faburkolaton lehet megközelíteni.