KÖZÉLET

„Bólintott, pislogott, büszke erre a díjra” – Pro Urbe Budapestért-díjat kapott Karsai Dániel


Az alkotmányjogász túl van egy tüdőgyulladáson, de még plusz oxigént kap, ezért öccse, Karsai Péter vette át a díjat. Karácsony Gergely elmondta, mit gondol az aktív eutanázia engedélyezéséről.

Pro Urbe Budapestért díjat adott át Karsai Dánielnek az emberi jogokért végzett tevékenységéért Karácsony Gergely csütörtökön. A 46 éves alkotmányjogász nevében öccse, Karsai Péter vette át a díjat. Péter elmondta: amikor Dániel megkapta az örömhírt, alig tudott beszélni, de mindent értett, bólintással, pislantással kommunikált, és büszke erre a díjra.

A díj nem állásfoglalás

„Ezt a díjat általában olyanok kapják, akik a szó fizikai értelmében építik a várost, de Budapest az ilyen kiállásokból, elkötelezettségből is épül. Dániel a saját sorsával hitelesítette az elkötelezettségét, hitét és lelkesedését. A díj az egyik legjobb helyre került”

– mondta Karácsony.

Pro
Karsai Péter és Karácsony Gergely
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

Az Énbudapestem megkérdezte a főpolgármestert, hogyan döntene az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséről, ha ő lenne a döntéshozó.

„Ez egy nehéz kérdés. A díj semmiképpen nem az állásfoglalásnak, hanem az elkötelezettségnek szól. Engem mindkét irányba meg lehet győzni, fontosnak tartom, hogy a magyar társadalom érdemi párbeszédet tudjon folytatni erről az ügyről”

– mondta lapunknak Karácsony.

Dániel kérésére Szabó Tímea is részt vett a díjátadón. Szabó emlékeztetett: az első strasbourgi bírósági győzelme éppen Dánielnek köszönhető, aki négy évig dolgozott az intézménynél. Karácsony és képviselőtársa 2013-ban egy „loptok, csaltok, hazudtok” feliratú táblát tartott fel a Parlamentben, amiért büntetést kaptak a házelnöktől. Végül az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy döntött, a magyar állam megsértette a képviselők szólásszabadsághoz való jogát, és kártérítést kell fizetnie.

Tegnap még beszélt

Karsai Dániel az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséggel él, ami azt jelenti, hogy a teste fokozatosan leépül a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek elhalása miatt. Jelenleg kórházban ápolják, napszakról napszakra változik az állapota – tudta meg az Énbudapestem testvérétől, Pétertől.

Pro
Karsai Dániel
Kép: Wikipédia

„Szerdán volt – ha lehet ilyet mondani – a legjobb időszaka. Ha nehezen is, de érthető mondatokat tudott megfogalmazni. Hatalmas energiába kerül neki az érthető beszéd, néhány óra után el is fáradt. Az orvosok sem tudják, mikor lesz olyan állapotban, hogy hazaengedjék. Jelenleg plusz oxigént kap egy légzéssegítő eszközön keresztül. Ez nem azt jelenti, hogy lélegeztetőgépre kötötték, csak könnyítenek a helyzetén. Úgy tűnik, kezelni tudták a nemrég kapott tüdőgyulladását” – mondta lapunknak Karsai Péter. Hozzátette:

„Holnap beviszem a kórházba a díjat, meg fogom neki mutatni.”

Karsai Dániel március 31-én hagyta abba ügyvédi tevékenységét. Ügyvédi irodája azonban továbbra is működik. Abban bíznak, hogy az EJEB az ügyvéd egészségügyi állapota miatt gyorsítva tárgyalja az ügyét, és májusig ítéletet hoz az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésének lehetőségéről.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem