KULTÚRA

Koncertre hívják a várost: a Hősök terén indul a BFZ 40., jubileumi évada


Szeptember 2-án 18.30-tól ingyenes szabadtéri koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén a főváros 150. születésnapja tiszteletére. Erdődy Orsolya menedzser-igazgatót kérdeztük.

A Budapesti Fesztiválzenekar nem először ad koncertet a Hősök terén.

Erdődy Osrsolya: Nagyon sok különleges, emlékezetes estén játszottunk már a téren. A délszláv háború idején a meghívásunkra szerb, horvát és bosnyák kórus énekelte itt együtt Beethoven 9. szimfóniáját. „Cigányokkal együtt” koncertünkön roma zenészekkel muzsikáltunk 2001-ben, a 2007-es Keringő-koncerten pedig ezrek táncoltak a Hősök terén. Az utóbbi évtizedben a BFZ öt alkalommal szervezte meg a TérTáncKoncertet is, amikor évről évre több száz, hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt a téren a zenekar élő játékára.

A még távolabbi múltba visszatekintve mondhatjuk, hogy ha zenével ünnepelnénk Budapest 150. születésnapját, akkor az 50. születésnap zenei eseményei eléggé magasra tették a mércét?

Ezt nehéz lenne vitatni, hiszen akkor, 1923-ban a Vigadóban rendeztek ünnepi hangversenyt. A születésnapi alkalomra készült új művek pedig Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Bartók Béla Táncszvitje és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa voltak. Versenyezni nem mernénk ezzel az előzménnyel, de mi is játszunk majd olyan darabot, amely kifejezetten erre az alkalomra készült.

Valóban, a szeptember 2-i este programján szerepel egy titokzatos tétel, Fusion címmel. Mit rejt ez a név?

A Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata tavasszal írt ki zeneszerző-pályázatot egy nagyzenekari nyitányra, amely megidézi a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. A versenyen a Junior Prima díjas Oláh Patrik végzett az első helyen, az ő nyitányának ősbemutatójára kerül sor a szabadtéri koncerten. Izgatott várakozás van bennünk, hiszen a művet még senki sem hallhatta.

A koncert másik, hosszabb felében Beethoven 3. szimfóniája, az Eroica hangzik majd el. Miért éppen ezt választották az alkalomra?

Fischer Iván olyan formátumú karmester, aki termékeny alkotói párbeszédet folytat a klasszikus szimfonikus repertoár darabjaival, így ezzel a hősies szimfóniával is. A BFZ nyári turnéján Londonban a BBC Promson, majd Grafeneggben és Brémában is előadtuk az Eroicát, és a meghatott, lelkes nemzetközi fogadtatás azt sejteti, hogy különleges élménynek lesz részese, aki eljön szeptember 2-án a Hősök terére. Ez a koncert a főváros születésnapján, az ország ikonikus terén, ami egyben a BFZ 40., jubileumi évadját is elindítja – kivételes esemény lesz.