KULTÚRA

Bemutatták az új Budapest-nyitányt a Hősök terén


Budapest 150. születésnapja alkalmából ingyenes, nagyszabású koncertet adott a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén, ahol többek között bemutatták a kifejezetten erre az alkalomra komponált nyitányt is.

A szombati szabadtéri hangverseny történelmi léptékkel mérve sem volt utolsó. Először 1923-ban, Budapest 50. születésnapja alkalmából csendültek fel olyan művek, mint Bartók Béla Táncszvitje és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa. A hagyományokat megőrizve, a főváros a 150. születésnapját ünneplő hangversenyen sem volt ez másképp, ahol Oláh Patrik Junior Prima-díjas zeneszerző Fusion című zenekari nyitányának ősbemutatóját először hallhatta a közönség.

-
Kép: Ancsin Gábor/Képszerk

Fischer Iván a bfz.hu-nak úgy fogalmazott: „Budapest 50. születésnapján, 1923-ban nagy jelentőségű ünnepi hangversenyt rendeztek. Itt mutatták be az alkalomra készült új műveket (...) ezt a hagyományt folytatja a Budapesti Fesztiválzenekar, amikor a 150. évfordulón bemutatja a győztes pályaművet, amit szerzője erre az alkalomra komponált. Emellett elhangzik Beethoven Eroica szimfóniája is.”

A Budapesti Fesztiválzenekar számos emlékezetes koncertet adott már: a Budapesti Búcsúhoz olyan különleges pillanatok kötődtek, mint a délszláv háború idején, 1993-ban megrendezett hangverseny, amelyen a Fesztiválzenekar meghívására szerb, horvát és bosnyák kórus énekelte együtt Beethoven 9. szimfóniáját. 2001-ben a Cigányokkal együtt című koncertjükön roma zenészekkel muzsikáltak, a 2007-es Keringő-koncerten pedig ezrek táncoltak a Hősök terén.

2023.06.10.
Kép: Ancsin Gábor/Képszerk

 

„Elég jól rá éreztem arra, hogy hol van a keresztmetszete annak, amit a zsűri szeretne, illetve mi az, amivel bele tudom tenni mindazt, amit szeretnék. És talán azért is lett ez nyerő, mert mindenki azt gondolta, hogy erre a pályázatra egy nagyon egyszerű dúr-moll, fanfárszerű, szignálszerű dolgot kell írni, ami megvan az én művemben is, de én belevittem a 20. századi nagy elődök hangzásvilágát például a mikropolifónia, vagy a Bartók-felfogás által”

– ezt már Oláh Patrik zeneszerző nyilatkozta az Énbudapestemnek, aki a főváros új nyitányát írta.

A fiatal tehetség mesélt a darabról, de még inkább saját magáról. Gyerekkor, akadémia, a zenetörténet első lovári nyelvű miséje, Budapest és Black Eyed Peas – interjú a Oláh Patrik Junior Prima-díjas zeneszerzővel.