KULTÚRA

„A múlt szorongató díszletévé épül át” – Szomorú kiállítás a Várnegyed szomorú kilátásairól


Ilyen is ritkán van – akkora a sikere, hogy újranyílt a Huszonkettesek építészcsoport kiállítása a FUGÁ-ban. Bár a legnagyobb siker az lett volna, ha ennek a tárlatnak létre se kell jönnie.

A siker viszonylagosságát mutatja a FUGA-Budapesti Építészeti Központ tárlata. A Szóltunk! – A Várról című kiállítás eredetileg június 25-ig volt látható, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel július 3-án ismét megnyílt. Első ránézésre ez sikernek tűnik, ám ha hozzátesszük, hogy a kiállítás Budapest 21. századi történetének legnagyobb építészeti ámokfutását követi nyomon, biztosak lehetünk abban, hogy a rendezők erről a sikerről örömmel lemondtak volna.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Nem kellett volna ezt a kiállítást megrendezni, ha a Budai Vár környékét békén hagynák.

A jelenlegi helyzetben példás, de akár példátlan összefogásnak is nevezhetjük azt a kezdeményezést, amelyet huszonkét építész indított 2021. október 26-án, annak érdekében, hogy a Várban folyó munkálatokat ne önkényesen, szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül vezényeljék le és hajtsák végre. „Mi huszonketten lelkiismereti kötelességünknek érezzük a nyilvánosságban láthatóvá tenni az eddig elhallgatott véleményeket, ugyanis szakmánkban titkosítva zajlanak tervezési folyamatok, a korábbi gyakorlatokat felrúgva, lényegében nevek nélkül, a semmiből kerülnek elő városunk képét döntően megváltoztató épületek tervei. Küzdenünk kell azért, hogy a Vár a közt szolgálja, ne pedig a hatalom kényszerének behódolva a múlt szorongató díszletévé épüljön át!” – írta akkori kiáltványában a Huszonkettesek építészcsoport – az elnevezés az aláírók számából jött –, és ekkor még úgy is tűnt, hogy kezdeményezésük nem csak pusztába kiáltott szó.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Sajnos nem ez történt. Hiába tiltakoztak, demonstráltak, hiába bizonyították több alkalommal is, hogy vári beruházások esztétikai, turisztikai és környezetvédelmi szempontból is visszafejlődést eredményeznek, hogy a mostani munkálatoknak semmi közük a Vár több évszázados történetéhez, hanem a 19. századi állapotokat próbálják ezzel „visszacsinálni”, megnyilvánulásaik és megmozdulásaik süket fülekre találtak a hatalom részéről, sőt az építtetők olykor az erőszakos megoldásoktól sem riadtak vissza. Ahgogy ez történt Jánossy György és Laczkovics László Diplomataházával, amit a kerületi önkormányzat közterület-használati engedélye nélkül bontott le a beruházó Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Szóltunk! – A Várról című kiállítást is a Huszonkettesek rendezték, a tárlat elsősorban azt a fejlődést, majd visszafejlődést hívatott bemutatni, ami a Budai Várnegyeddel történt az elmúlt 50-60 évben, de a látogatók megtekinthetik azokat a videókat is, amely az építészcsoport megmozdulásain történtek.

„A mai kormány a kiegyezést követő dualizmus korát – döntően külsőségeiben – önigazolásként használja. A Királyi Palota Hauszmann-kori állapotának, az elpusztult igazgatási épületeknek és főhercegi palotának a helyreállítási programja eddig csak a gépiesen másolt formákig képes eljutni, anélkül, hogy az épületekhez bármi funkciót hozzá tudott volna rendelni”

– olvasható az egyik kiállítási tablón, kiegészítve azzal, hogy „a kádári időkben elkészült palotahelyreállatást – indokolatlanul – silánynak nevezik”, bár ennek célja valójában nem is értékítélet, hanem az 1960–1989 közötti időszak ignorálása.

A kiállítási tablók bemutatják azt is, hogy hogyan jelentek meg a nagy, historizáló és most utánozni kívánt épületek a Várnegyedben a 19. század végén; mi minden pusztult el a Budapest ostroma idején; hogyan zajlottak az 1970-es évek modern foghíjbeépítései; milyen vita zajlott a 20. század végén a Szent György tér beépítéséről; milyen pályázatok voltak 2010 előtt különféle felújításokra. De tájékoztatást kaphatunk a jelenlegi Várkapitányság szerepéről is; a minisztériumok „betelepítésével” kapcsolatos károkozásról; a közelmúlt építészeinek megcsúfolásáról, Rados Jenő, Jánossy György, Laczkovics László és Virág Csaba épületeinek lerombolásáról.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A tárlat végén a Huszonkettesek pontokba szedve össze is foglalták a Várnegyed újjáépítésével mit vesztettük. Nos, egyebek mellett a Vár egységes, hiteles történeti léptékét; a Tabánra, valamint a Dunára néző, átjárható sétányokat; a Vár harmonikus sziluettjét, és nem utolsósorban azt a lehetőséget, hogy az egész Várnegyed a közönségé legyen.

(A kiállítás július 30-ig tekinthető meg, szerdán, csütörtökön és pénteken 14-19 óra között)