KULTÚRA

Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja – megnyitott a Romano Kher Roma Művelődési Ház


Az új helyszínre és felújított épületbe költözött, megújult központ célja, hogy a fővárosi roma közösség értékei Budapest kulturális örökségének szerves részévé váljanak.

Új lendületet kap a roma kultúra Budapesten: pénteken megnyitott a megújult Romano Kher Roma Művelődési Központ az erzsébetvárosi Hársfa utca és Király utca sarkán álló épületben (Király utca 67.) 

Az átadó ünnepségen Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Rézműves Melinda igazgató beszéde után neves roma művészek léptek fel.

„Budapest mindenkié, Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Azért is vagyunk ma itt, hogy világossá tegyük: ezt a hitünket és meggyőződésünket nem csak őrizni és ápolni, de erősíteni is kötelességünk, sőt, annál is több: felelősségünk nekünk”

– kezdte beszédét Budapest főpolgármestere.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes visszaemlékezett azokra a beszélgetésekre, vitákra, amelyek megelőzték a központ megújítását. Többek között arra, amikor még 2019-ben az azóta tragikus körülmények között elhalálozott Balogh Lajos Paci arról kérdezte a főpolgármester-jelölteket, hogy mit fognak tenni azért, hogy jobban megtalálja a helyét a főváros kulturális életében és a fővárosi romák mindennapjaiban.

 „Egyszóval: legyen a fővárosi roma kulturális élet központja. De valahogy úgy képzelem ezt, mint amilyen boldogult ifjúkorom emlékében a hajdani Rádió C él: hogy nem egyszerűen csak roma rádió volt, bár az sem lett volna kevés, hanem a legizgalmasabb rádió volt Budapesten. Ennek a helyszínnek az átadásával azonban az út csak megkezdődik – hamarosan megtörténik a Napház felújítása és hangszigetelése. És ezzel megteremtődik a lehetőség arra, hogy színvonalas és intenzív programok legyenek mindkét helyszínen”

– fogalmazott a témáért felelős főpolgármester-helyettes. 

Az új Romano Kher Roma Művelődési Központban széles körben kínálnak majd programokat a gyerekektől az aktív felnőtt korosztályon át a nyugdíjasokig, minden, kultúra iránt érdeklődő budapestinek.

(Kiemelt kép: Rizsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal)