KULTÚRA

Graffititől Haydnig, makettépítéstől a táncig – elstartolt az idei Tavaszi Fesztivál


Szőnyeg alá söprés helyett programok – kiállítások, koncertek, színházi előadások, fesztiválok – szembesítenek korunk égető társadalmi és ökológiai kérdéseivel. A 43. Tavaszi Fesztivál kínálata idén is a városi sokszínűség, nyitottság és megújulás jegyében vár mindenkit április 20. és május 2. között.

Összesen 12 napon át, közel 30 helyszínen több mint 50 esemény közül válogathatunk, amik között van klasszikus koncert és underground mozgalom, családi programok és tabudöntögető előadások is. Legszívesebben mindegyikbe belekóstolnánk egy kicsit. Ízelítőül most összeszedtünk pár különlegességet nektek, hátha kedvet kaptok: 

Már a fesztivál első hétvégéje erősen indul, a BINÁLÉ, a közép-kelet-európai régió első digitális biennáléja április 21-én veszi kezdetét a Kristály Szintérben. A három történelmi város, Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója alkalmából külföldi és hazai művészek 50 digitális műalkotása tiszteleg a határok nélküli kreativitás, a technológia és a demokrácia értékei előtt – az immerzív technológia eszközeit felhasználva.

width=2048
Kép: Pelikán János/kepszerk.hu

Aki aznap inkább színházba menne, azt várja 21-én egy nagyágyú –  Zsótér Sándor tér vissza a Katonába 15 év után egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával, melyben Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Mentes Júlia és Stork Natasa lesznek a főszereplők a Katona Kamra szinpadán

De a Tavaszi Fesztivál alatt érkezik az idén 40 éves Katona idei évadjának utolsó bemutatója is: ez 21-én (valamint 22- én és 23-án) a Csehov Cseresznyéskertje Tarnóczi Jakab rendezésében, Morcsányi Géza fordítása alapján. 

A BFZ - Budapesti Fesztiválzenekar romantikus programjában hangjeggyé varázsolt tündérekkel, lovagokkal és középkori várakkal találkozhatunk. A német zeneirodalom két nagyságának, Mendelssohnnak és Brucknernek szólal meg egy-egy slágerdarabja az izraeli Daniel Oren vezényletével és Guy Braunstein hegedűszólójával a Budapest Kongresszusi Központban április 22-én és 23-án

Április 22-én – a Föld napján – avatják fel a Gázgyár Jam keretében az óbudai legális graffiti falat, ami a közösségi költségvetés egyik nagyon várt projektje is. A rendezvény kiegészül zenés és táncos programokkal, illetve a fiatalabbak számára festő workshoppal is.

Ha inkább a belvárosban keresgélnénk programokat –a Gellérthegyi víztároló felett, a Filozófusok kertjében a Radnóti Színház művészei hamisítatlan piknikhangulatban várják az irodalom szerelmeseit Budapestről és a budapesti életérzésről szóló novellák előadásával. 

A Budapest Maketten április 21-tól május 2-ig a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünnepelve az 1970-es években, fából készült 1:500 arányú hatalmas városmodell a kiterjesztett valóság technológiájával egészül ki. Így egy analóg és statikus fizikai műtárgy az AR segítségével le tudja követni a város legapróbb változásait is.

width=2048
Kép: Barta Bálint/kepszerk.hu

Április 25-én a Neumann120 plakátkiállításon Neumann János, a világhírű magyar géniusz 120. születésnapját ünnepeljük. Neumann számos tudományterületre – informatika, atomfizika, játékelmélet, közgazdaságtan, numerikus meteorológia – volt rendkívüli hatással. A Financial Times 1999-ben az évszázad emberének nevezte.

A Tánc Világnapján, április 29-én a Tavaszi TáncTér rendezvény alkalmából táncra perdül minden láb a Madách téren. Budapest szívében az argentin tangó, a west coast swing és a salsa életörömöt sugárzó dallamaival találkozhatunk. Az este folyamán pedig hazánk legismertebb latin zenei zongoraművésze, Révész Richárd és zenekara töltik meg a teret a legforróbb kubai dallamokkal.

A jazzrajongók sem maradnak ki az élményekből – a JazzFesten Lizz Wright, a neo-soul műfaj amerikai tehetsége, a Kasia Pietrzko Trio, Lengyelország egyik legelismertebb fiatal zongoraművészével, a jazzt és a klasszikus zenét ötvöző Nico Morelli Trió fog zenélni. Mellettük Dés László a Free Sounds Quartettel pedig a teljes, keretek nélküli zenei szabadság élményét osztják meg a hallgatósággal. 

A Szabad terek családi program keretein belül május 1-én a Trafóban „Kerületi Kifundáló részvételi társasjáték”, workshopok, kollázskészítés és nyomtatás, dadaista versműhely, valamint a civil aktivizmusról folytatott beszélgetés is helyet kap. 

Május 2-án Nem vagy egyedül címmel Kiss Tibi kiállítására látogathatunk el a Főfotó Galériába, ahol a mentálhigiéné lesz az esemény fő témája. A megnyitón kerekasztal beszélgetés keretében beszélgetnek a zenészek és a szakmabeliek a mentális egészségéről, valamint a mentálhigiéné fontosságáról.